Operasyonu durdurun

Güncelleme Tarihi:

Operasyonu durdurun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 00:00

Kandil Dağı’nda PKK adına yabancı gazetecilere açıklama yapan Sozdar Avesta, "Türkiye bu bölgedeki askeri operasyonlarını durdurduğu takdirde PKK rehineleri bırakmaya hazırdır. Ateşkes ilan edilsin" dedi. Avesta, Almanya’yı da Kürtlere karşı uyguladığı politikayı değiştirmeye çağırdı.

PKK, Kandil Dağı’nda açıklama yaparak, kaçırılan üç Alman dağcının durumunun iyi olduğunu belirtti ve rehineleri serbest bırakmak için Türk ordusunun bölgedeki operasyonları durdurmasını istedi. Örgüt adına konuşan Sozdar Avesta, Alman hükümetinin de PKK’ya karşı tutumunu değiştirmesi gerektiğini vurguladı. Avesta, Kandil’e gelen yabancı gazetecilere, "Türkiye bu bölgedeki askeri operasyonlarını durdurduğu taktirde PKK rehineleri bırakmaya hazırdır. Bu bölge savaş bölgesidir. Rehineleri serbest bırakabilmemiz için ateşkes ilan edilmesini istiyoruz" dedi. Rehineleri bırakırken Kızılhaç gibi uluslararası bir örgütün devreye girmesini istediklerini söyleyen Avesta, "Almanlar, kendilerinin Almanya’da PKK’ya karşı çalıştıklarını düşünen örgütün bir kanadı tarafından kaçırıldı. Kaçırılmaları Almanya’nın PKK’ya yaptıklarına bir tepkidir. Almanya’yı Kürtlere karşı uyguladıkları politikayı değiştirmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel önceki gün Bild gazetesinde yer alan açıklamasında, rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuş ve "Berlin’e şantaj yapamazlar" demişti.

Almanya için tehdit

Ağrı Dağı’nın 3 bin 200 metresindeki kamptan 7 Temmuz günü, 5 PKK’lı terörist tarafından Alman dağcılar Lars Holger Renne (33), Martin Georg (49), Helmut Johann’ın (65) kaçırılmasından sonra Berlin’de yayınlanan BZ Gazetesi PKK’nın Almanya faaliyetlerini mercek altına alan bir haber yayınladı. PKK’nın ’Bağımsız Kürdistan’ sloganıyla eylemlerde bulunan bir terör örgütü olduğunun belirtildiği haberde, örgütün Alman vatandaşları için yurt dışında tehlike oluşturduğunun son kaçırma olayı ile belirginleştiği belirtildi. Berlin Eyaleti İçişleri Senatörlüğü Müsteşarı August Hanningde, "PKK’yı yurt içinde de yeni bir tehdit kaynağı olarak görmek ve önlem almak gerekiyor" dedi. Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Ehrhardt Körting ise Berlin’de yaklaşık 60 Kürt kökenli vatandaşın yaşadığını ve bunun da 1000 kadarının PKK ile doğrudan bağları bulunduğunu kaydetti.

Zayıflık göstergesi

Die Welt gazetesindeki haberde, dağcıların kaçırılmasının, örgütün zayıflığını gösterdiği, PKK’nın 17 yıldır yabancıları kaçırmadığı belirtildi. PKK’nın şimdi strateji değiştirerek, isteklerini şantaj yoluyla kabul ettirmek istediği vurgulandı, "Örgütün, son dönemlerde aldığı büyük askeri ve maddi darbelerden sonra kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştığı" yazıldı.

Rehineler İran’da mı

Frankfurter Rundschau gazetesi ise "Alman rehineler çoktan İran’da mı?" başlığıyla verdiği haberde, rehinelerin İran’a götürülmüş olabileceğini, ayrıca örgüt üyelerinin özellikle bu dağcıları aradıklarının ortaya çıktığını kaydetti. Haberde teröristlerin 13 dağcıyı kaçırmak istediği, ancak kaçırılan Helmut H. adlı Alman’ın girişimi sonucunda sadece 3 kişiyi kaçırdıkları, güvenlik uzmanlarının, bu eylemin PKK’nın yeni bir terör kampanyasının başlangıcı olmasından endişe duydukları belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!