Ya el konulan CD'lere sonra delil eklendiyse

Güncelleme Tarihi:

Ya el konulan CDlere sonra delil eklendiyse
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2008 00:00

Ergenekon soruşturmasında savcılığın iddialarını dayandırdığı birçok bilgisayar kaydının delil sayılmaması olasılığı, ortalığı karıştırdı. Yeni CMK'ya, "Elektronik ortamdaki kayıt veya bilgisayarlara el konulacak ise yedeği alınır, adli makamlar veya polisce mühürlenip kişiye veya avukatına verilir" hükmünü koydurtan CHP’li Tacidar Seyhan, el konulan CDve bilgisayarlara 'geçmiş tarihli' bilgi eklenebileceğini belirterek, açık konuştu:"Yedeği alınmadığı için, el konulan veriler, delil olmaktan çıktı."

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan’ın, Ergenekon soruşturması sırasında el konulan binlerce sayfalık bilgisayar verisini delil olmaktan çıkaracak iddiası ortalığı karıştırdı. TBMM Teknoloji Komisyonu Üyesi, Endüstri Mühendisi ve Bilgisayar Yazılım Uzmanı Tacidar Seyhan, yeni CMK hazırlanırken 134’üncü maddeye bu konudaki hükmü kendisinin koydurduğunu belirterek, CHP’deki bilgisayar kayıtlarının önlem olarak yedeklendiğini de söyledi.

Yedeği alınmalıydı

Seyhan, 4 Aralık 2004’de kabul edilen 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 134. maddesine göre, hakim ya da savcı kararıyla elektronik ortamdaki kayıtlara veya bilgisayarlara el konulacak ise yedeğinin alınması, bu yedeğin de adli makamlarca veya polis tarafından mühürlendikten sonra kişiye veya avukatına verilmesi gerektiğine işaret etti. Tacidar, Seyhan şunları söyledi:

Polis esrar koyardı

"3 yıl önce CMK görüşülürken, şeytan dürttü. Bir zamanlar polis, kabadayıları ıslah etmek için cebine esrar koyar, baskı yapıp bırakırdı. Şimdi bu baskıyı siyasi irade altındaki polis, elektronik ortamdaki bilgileri delil göstererek yaratabilir. Bu düşünce ile, CMK 134. maddeye ısrarımla bir ek yapıldı. Bu konuda uzman olduğum için iktidar beni kırmadı, daha doğrusu önce kendileri için korktular.

Eski tarihli bilgi konabilir

Amacım şuydu; el konulduktan sonra bilgisayarlara veri, geçmiş tarihli kayıt yerleştirmek mümkün. Polis bana yedeğini vermeli ki, daha sonradan bir yerleştirme veya kayıp olup olmadığını bileyim, kendimi savunabileyim. Bu hakların, gözaltı sırasında, Polis Salahiyetleri Kanunu’na göre kişinin yüzüne okunması lazım. Ancak Ergenekon soruşturmasında öğrendim ki; gözaltında bulunan hiçbir sanığın bilgisayarlarına el konulduğunda yedeklemesi yapılmamış.

Nasıl ispatlanacak

Şimdi benim bilgisayarıma bir dosya eklerlerse, mesela çete kurduğuma dair, haberleşmelerimi içeren veya bir isim listesi. Bunu nereden bileceğim? Bilgisayar tarihi geriye alınabilir. Geriye aldım, bir dosya kaydettim, çıktım, tarihi değiştirdim. Eski tarihli dosya o eklemeyle kaldı. Nasıl ispatlayacağım, elimde yedek yok? Yedeğim olsa derim ki; ’Gözaltında yedeğini vermişlerdi, sonradan oraya koymuşlar, itiraz ediyorum’ diye.

Bilgiler delil olmaktan çıktı

Seyhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne Mustafa Balbay’da, ne Sinan Aygün’de yedekleme yapılmadığı için.iddiam şudur; elektronik ortamda elde edilen bilgilerin hepsi delil olmaktan çıkmıştır. Çünkü polis, CMK’ya göre görev ve salahiyetlerini yerine getirmemiştir. Böyle ciddi, 13 aydır süren bir soruşturmada bu işi unutulmuş diye geçiştirmek saflık olur. Muhasebe kayıtlarında yolsuzluk yapan manav Ali efendinin bilgisayarını almıyorsun ki. Siyasi iktidarı yıkmaya yönelik bir çete kurulduğunu ortaya atıyorsun, bu iddialarla tutuklamalar yapıyorsun, demokrasinin tehdit altında olduğunu söylüyorsun, Avrupa’yı ayağa kaldırıyorsun."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!