Seçimle gelmek istediğini yapma hakkını vermez

Güncelleme Tarihi:

Seçimle gelmek istediğini yapma hakkını vermez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2008 00:00

Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, "Kuvvetler Ayrılığı ve Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü" konulu uluslararası sempozyumda yaptığı konuşmada, hukuk devleti olmanın ön koşulunun, adil yargılama garantisi ve yargı bağımsızlığı olduğunu ifade etti. Siyasi iradenin, "yargıda özgür bir örgütlenmeyi kabul edemediğini" belirten Çölaşan şöyle konuştu:

"Bağımsız yargı yoksa hukuk devleti de yoktur. Bunlar genel sözler ama çok önemli sözler. Her gün kullanıyoruz ama duyan yok. Demokrasi ancak seçilmişlerin hukuka saygılı olmaları, yargı bağımsızlığını kabul ve sağlamaları ile mümkündür. Hukuk devletinde yasama, yürütme seçimle geldiği için her istediğini yapma hakkına sahip değildir. Çağdaş, demokratik standartlara, evrensel kurallara uygun davranmak zorundadır. Hukukiliği ancak bu şekilde sağlayabilir. Onun dışında polis devleti olmaktan öteye de gidemez. Bu bağlamda, bağımsız yargıyı içine sindirmeli, özgür örgütlenmeyi kabul etmelidir. Biz siyaset yapmıyoruz, yargı kuruluşları kendi varlıklarının savunmasına geçtiler. Kendi kurumumuzu, yargı bağımsızlığını savunma noktasına geldik. Yargı, kendi bağımsızlığını savunma noktasına niye gelsin? ’Bizi ellemeyin, bağımsız, tarafsız kalalım’ diyoruz. Hiçbir dönemde bu kadar kötü noktaya gelinmemişti."

Bu sözlerinin, "siyaset yapmak" olarak algılanmamasını isteyen Çölaşan, "2001 yılından beri demokratik yüzlerini Avrupa’ya sunuyorlar. Ama ne yazık ki, siyasi görüşleri doğrultusunda Türkiye’yi dönüştürmek istiyorlar. Yargı kendisini her koldan savunmaktadır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!