Dil bilmeyene yurtdışı görev

Güncelleme Tarihi:

Dil bilmeyene yurtdışı görev
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2008 00:00

Yurt dışındaki temsilcilerde yeniden yapılanmaya giden Türk Emniyeti, 20 ülkeye 1. sınıf emniyet müdürü rütbesinde güvenlik müşaviri atayacak. Güvenlik müşavirleri seçilirken yabancı dil bilme şartı aranmayacak. Emniyet ataşeleri ile ataşe yardımcıları görevine en az bir dil bilenler atanacak.

EMNİYET Genel Müdürlüğü (EGM), başta AB ülkeleri olmak üzere yurt dışındaki temsilciliklerde yeniden yapılanmaya gidiyor. Eskiden sadece bir emniyet ataşesi olarak yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarda görev yapan emniyet personeli, bundan böyle en az üç kişi olacak. Yeni açılan kadrolar, "güvenlik müşaviri, emniyet ataşesi ve ataşe yardımcısı" olarak tanımlandı. Düzenlemeye göre güvenlik müşavirleri 1’inci sınıf emniyet müdürü rütbesinde olacak. Güvenlik müşavirleri seçilirken, yabancı dil bilme koşulu aranmayacak. Ancak emniyet ataşeleri ve ataşe yardımcılarının en az bir yabancı dil bilmeleri koşulu aranacak. EGM, yönetmelik değişikliği ile birlikte ilk kez Washington, Tahran ve Şam gibi "kritik" başkentlere en üst seviyede polis müdürlerini "emniyet müşaviri" olarak atayacak. Emniyet müşavirliği, ateşelik ve ateşe yardımcılığı için Maliye Bakanlığı’ndan 50 kadro talep edildi.

Nerelere atanacak

Maliye Bakanlığı’nın kadro vermesi halinde Emniyet Genel Müdürlüğü, 20 değişik ülkeye güvenlik müşaviri, emniyet ateşesi ile 10 emniyet ateşe yardımcısı atayacak. Emniyetin Roma, Kopenhag, Viyana, Bükreş, Lahey, Taşkent, Londra, Paris, Brüksel, Bakü, İslamabat ve Tel-Aviv için "vizeli" müşavir kadrosu bulunuyor. Ancak sadece 6 ülkede emniyet müşaviri görev yapıyor. 6 ülkede görev yapan emniyet müşavirlerinin görev süreleri ise 1 Ekim’de sona eriyor. Maliye Bakanlığı’nın olumlu görüş bildirmesi halinde Washington, Tahran, Şam, Lyon, Saraybosna, Pekin, Sofya ve Moskova’ya 1. sınıf emniyet müdürleri "güvenlik müşaviri" olarak atanacak. Tahsis edilecek kadro durumuna göre; Almatı, Aşkabat, Amman, Yeni Delhi, Tiran ve Canberra’da da üst düzey polis müdürlerinin müşavir olarak görevlendirilmesi öngörülüyor.

Müşavirlerin görevleri

20 büyükelçilik ve konsoloslukta görevlendirilecek güvenlik müşavirlerinin gittikleri ülkelerde şu görevlere ağırlık verecek:

Emniyet Genel Müdürlüğü’nü görevlendirildiği ülkede temsil etmek,

Gittiği ülkenin polisiyle işbirliği faaliyetlerini yerine getirmek,

Gidilen ülkede emniyetle ilgili olayları izlemek, edinilen bilgileri ilgili başkanlığa iletmek,

Görevli bulunduğu ülkenin güvenlik teşkilatlarının teknolojik gelişmelerini izlemek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!