Yeni zenginlik haritamız

Güncelleme Tarihi:

Yeni zenginlik haritamız
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 09:00

Türkiye su zengini olmasına rağmen enerjisini ithal kaynaklarla karşılıyor. Oysa en büyük alternatiflerden biri güneş enerjisi. Türkiye'nin bu potansiyeli dün yapılan MGK toplantısında da gündeme geldi. Toplantıda Enerji Bakanlığı'nın kısa süre önce hazırladığı projeler görüşüldü. Çünkü bakanlığın elinde çok önemli bir belge var. Türkiye'nin güneş atlası. 1,5 yıllık çalışmanın sonunda ortaya çıkan sonuçlar yüzleri güldürdü, çünkü potansiyel Türkiye'yi "dünyanın enerji devi" yapacak boyutlarda...

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE GÃœNEÅž ATLASI - FOTO GALERÄ°

Türkiye bir su cenneti olmasına rağmen elektrik ihtiyacının çok büyük bir bölümünü doğalgaz ve kömür santrallerinden karşılıyor. Son iki yıldır bu tabloya bir de kuraklık eklendi. Barajlardaki su seviyesi hızla düşünce 2006 yılında tüketilen elektriğin yüzde 84'lük bölümü doğalgaz ve kömür santrallerinden karşılandı.

 

ELEKTRİĞİN YÃœZDE 80'Ä° Ä°THAL Â

 

Türkiye doğalgaz üreticisi bir ülke olmadığı için enerjisini dolaylı da olsa ithal etmiş oluyor. Bugün itibariyle yaklaşık yüzde 70 ithal kaynaklı girdilerle enerji üretimi yapılan Türkiye, enerjide dışa bağımlı durumda. Yani durum şöyle özetlenebilir: Rusya doğalgazı kesse, Türkiye karanlıkta kalabilir...

 

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2007 yılı sonunda enerji kaynakları ithalatının 35 milyar dolara ulaşması bekleniyordu. Oysa doğal kaynakları (su, rüzgar ve güneş) zengin bir ülke olmasına rağmen Türkiye 2007 yılında 191.2 milyar kwh elektrik üretti ve bunun 189.5 milyar kwh'ını kullandı.

Bu sorun dün yapılan MGK toplantısında da uzun uzun konuşuldu. Türkiye'nin enerji ihtiyacını ithal kaynaklardan kurtarması ve yerli-yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararı alındı.

 

NÃœKLEER ATIK RÄ°SKİ Â

 

Enerji tüketiminin gelecek yıllarda artışı öngörülerek yeni çözüm arayışları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Kamuoyunun en çok bildiği çalışma ise nükleer santral projesi.

Elektrik üretiminde etkili bir yöntem olmasına rağmen atıklarının milyonlarca yılda yok edilememesi ve Çernobil faciası gibi nedenlerle tereddütle karşılanan bir uygulama.

 

ALTERNATÄ°F KAYNAKLAR VAR

 

Bu yüzden alternatif enerji seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeliyle ilgili uzmanlar yıllardır çağrıda bulunuyor. Enerji Bakanlığı sonunda bu çağrılara kulak verme kararı aldı.

 

Haberin Devamı

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N Ä°KÄ° KATI ENERJÄ° ÃœRETEBÄ°LECEK

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, güneş enerjisinden elektrik üretilebilmesi için Türkiye'nin güneş atlasının çıkarıldığını açıkladı.

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Bakan Güler, Türkiye'nin şu an ürettiği enerjinin iki katını güneş yoluyla elde etmesinin mümkün olduğunu söyledi: "Güneş enerjisi termik santral potansiyelimiz 380 milyar kwh/yıl’dır. Bu değer, toplam 56 bin MW kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santrallerinin elektrik enerjisi üretimine eşdeğerdir. Daha somut bir ifadeyle bu değer, Türkiye’nin 2007 yılında tükettiği elektrik oranının (191 milyar kwh) iki katıdır."

 

KONYA ANTALYA VE GAP

 

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 22 yıllık verileri ile 1,5 yıldır yapılan saha çalışmaları sonucunda ülkenin güneş atlası çıkarıldı.

Bakan Güler, Türkiye'nin özellikle Konya, Antalya ve GAP bölgesi civarında güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyeli olduğunu vurguladı.

 

Ä°SPANYA'DAN SONRA Ä°KÄ°NCÄ°YÄ°Z

 

Bakanlık güneş santralleri için hazırladığı raporları ve projeleri EPDK'ya gönderdi. Projenin MGK'da da gündeme gelmesi yakın zamanda çalışmalara başlanması olasılığını artırdı. Söz konusu bölgelere güneş tarlaları kurulacağını kaydeden Bakan Güler, potansiyelin ayrıntılarını şöyle anlattı: "Güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa ülkeleri içinde İspanya’dan sonra ikinci sıradayız.

Haberin Devamı

Sadece Antalya ili - merkez ilçe mücavir alan sınırları içindeki çatıların yüzde 80’ine güneş panelleri (PV) yerleştirilmesi ile yaklaşık 24 milyar kwh/yıl elektrik enerjisi üretilebilecek. Bunun sadece yüzde 10’unu gerçekleştirsek tüm Kayseri’nin bir yıllık tükettiğinden fazla elektrik üretmiş oluyoruz."




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!