Muhalefete karşı 184 imza planı

Güncelleme Tarihi:

Muhalefete karşı 184 imza planı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 00:00

AKP’de Anayasa Mahkemesi’nin son türban kararının ardından, bu yöndeki kararların önüne geçebilmek için değişik öneriler gelmeye devam ediyor.

AKP’li Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın Anayasa Mahkemesi kararlarına "Meclis vetosu" önerisinde bulunmasının ardından bir öneride de AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bulundu. Elitaş, Anayasa değişikliklerinin iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne 110 yerine 184 milletvekilinin imzasıyla götürülebilmesini önerdi.

Elitaş’ın önerisine göre, milletvekili sayıları ancak 181’e ulaşabilen CHP, MHP ve DSP biraraya gelse bile iptal başvurusu yapamayacak. Bu üç partiye, Meclis’te birer milletvekiliyle temsil edilen ÖDP ve BBP bile destek verse, yine Yüksek Mahkemeye başvuru için gerekli imza sayısına ulaşılamayacak. 184 imzanın bulunabilmesi için bu beş partiye, DTP ya da bağımsızlardan bir milletvekilinin daha destek vermesi gerekecek. İptal edilen türbanla ilgili son anayasa değişikliği ise milletvekili sayıları 111 olan CHP ve DSP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştü. Elitaş, önerisinin gerekçesini şöyle açıkladı: "Meclis’in toplantı yeter sayısı, yani açılabilmesi için 184, karar verebilmesi için ise 139 milletvekilinin bulunması gerekiyor. Anayasanın şekil yönünden incelenmek üzere Anayasa Mahkemesi’ne götürülebilmesi için ise 110 milletvekilinin imzası yeterli oluyor. Bu bana doğru gelmiyor. Bana göre anayasa değişiklikleri için Anayasa Mahkemesi’ne de en az 184 imzayla gidilebilmeli"

Elitaş, önerisini anayasa değişikliği konusunda hazırlık yapan parti yönetimine de taşıyacak. Parti yönetiminin de benimsemesi halinde Elitaş’ın önerisinin, AKP’nin, son türban kararının ardından "kuvvetler ayrılığı ilkesinin çerçevesini yeniden çizmek" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısmaya yönelik anayasa değişiklik paketine girmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!