Anayasal denetim parlamento kayyumluğu değildir

Güncelleme Tarihi:

Anayasal denetim parlamento kayyumluğu değildir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2008 00:00

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını iptal ederken, yetkiyi aşarak esasa girdiğini, bunun da karara siyasi nitelik kazandırdığı görüşünü savundu.

Bahçeli, "Demokratik hukuk devletinde kaynağını Anayasa’dan almayan bir yetkiyi kullanmaya yer yoktur. Anayasal denetim, parlamento kayyumluğu değildir" dedi. Bahçeli, dün partisinin Meclis grubunda özetle şu mesajları verdi:

Kör çıkmazın mimarları

Milletin inançlarını ve Cumhuriyetin temel değerlerini sürekli kavga, gerginlik ve çekişme konusu yapan, siyasi yaşam alanı açmayı amaçlayan zihniyetler, bugün içine saplandığımız kör çıkmazın mimarları. Başörtüsü konusunda bugün gelinen üzücü nokta, bu iflah olmaz siyasi zihniyetlerin ortak eseri. Bugüne kadar tahterevalli siyasetinin iki ucunda oturan AKP ve CHP, rejimin dengeye oturması için siyasi sorumluluk noktasında buluşmalı.

Başörtüsü kangrenleşti

Anayasal düzenlemelerin iptaliyle, Türk toplumunun sosyolojik gerçeği başörtüsü sorunu ortadan kalkmadı. Sadece kanayan yara daha da deşilerek kangren haline getirildi. Başbakan Erdoğan ve AKP’nin başörtüsü kararına tepkisi, kamuoyunda yaratılan beklentilerin aksine, cılız ve ürkek bir tepki oldu. AKP konuyu TBMM’ye havale ederek kendi sorumluluğundan kurtulmayı amaçlayan ezik bir tutum sergiledi, dağ fare doğurdu. Çözümde rehber olacak ilke; çözümsüzlüğü ’malumun ilanı’ mantığıyla kabullenmek değil, toplum vicdanına uygun çözümleri ’makulün ilamı’ haline getirebilme basiretidir.

Klonlamayla kurtaralım

Kapatma davasının, 340 milletvekilini ve hükümeti rehin alması yerine, davaya konu olan milletvekilleri bu sürecin sonucunu beklesin. Kalan 301 milletvekili yeni bir siyasi ve yönetim yapısı oluştursun. AKP’nin parçalanması ve Başbakan Erdoğan’ın tasfiye edilmesi gibi niyetleri bize atfedenler, ’klonlamanın genetik özelliklerin korunarak bir organizmanın kopyalanması’ olduğunu unutmuş görünüyorlar. Endişe ve telaşımız, AKP’nin parçalanması ve Erdoğan’ın kurban edilmesi değil, demokratik rejimin geleceğinin kurtarılması. MHP, hiçbir siyasi partinin enkazı üzerinde kendi geleceğini belirlemez.

Türkiye hükümetsiz kalmaz

Kapatma davasının sonucu ne olursa olsun, TBMM açık ve görevinin başında. Türkiye’nin hükümetsiz kalması düşünülemez. Parlamento çözümü üretmeye ve içinden bir hükümet çıkarmaya muktedir. Milletin hakemliğine başvurma yolu da her zaman açık. Ateşin üzerine benzinle giderek krizi derinleştirecek hareketlerden kaçınmak, herkes için milli bir görev.

Senato sistemi denendi

Senato sistemi geçmişte denendi. Meclis Başkanı’nın ifade ettiği gibi senato Anayasa Mahkemesi’nin yükünü azaltmaz. Senato ile Meclis’in yapısını siyasi partilerin aldığı oy oranları belirleyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!