Ben değil ’Hadi yürü aslanım’ diyenler kuyunu kazıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ben değil ’Hadi yürü aslanım’ diyenler kuyunu kazıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2008 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP’yi "Kuyu kazma siyaseti" yapmakla suçlayan Başbakan Erdoğan’a, "Ben senin karşındayım. Ben kimseye kuyu kazmadım, kazmam. Sen eğer bir kuyu korkusu içine girdiysen, etrafındakilere bak. Senin kuyunu kazanlar, etrafındakiler. Sana, ’Hadi yürü aslanım! Biz senin arkandayız’ diyenler. Sen onlara bak" sözleriyle cevap verdi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

İçine sindir ve hazmet

"Sakın ha Anayasa Mahkemesi’ni vesayet altına almaya kalkma. Sen haddini, ölçünü anayasal düzen içindeki yerini bil. Tuzak ve kuyu anlayışındakilerin, ’Anayasayı değiştirelim’ telkinlerine kulak asma. CHP’nin tavsiyesi, durumu içine sindir ve hazmet.

Altında kalır kalkamazsın

Gün gelir, hukuk işler; senin de siyasi hakların teslim edilir. Yargıdan korkmak siyasetçiye yakışmaz. Sakın kendine göre bir hukuk sistemi yaratmaya kalkma. Altında kalırsın ve kalkamazsın yoksa. Biz sana tüm uyarılarımızı yaptık. Kuyu kazmak mı bu?

Siyasi hazımsızlıktır

Her siyasi kriz zamanlarında, Anayasa’yı değiştirmek istemek bir siyasi hazımsızlık örneğidir. Anayasa Mahkemesi, seni Anayasa’nın içine çekmek için var. Başbakan, Anayasa’nın 148. maddesini öne sürerek, mahkemesinin yetkisinin olmadığını savunuyor. O madde, değişikliği teklif edilebilir maddelerle ilgilidir. Peki, teklif dahi edilemez maddeyse, buna kim karar verecek, elbette, Anayasa Mahkemesi.

Laiklik doğal bitki değildir

Olağanüstü bir laiklik düzenlemesi var Türkiye Anayasası’nda. Bu düzenleme, ’Laiklikle ilgili bir değişiklik teklif dahi edilemez’ diyor. 53 tane Müslüman ülkede bir tek laik ülke yok Türkiye’den başka. Açıkça laikliği değiştirmek konusunu teklif etmiyorlar, onun içini boşaltarak, arkasından dolaşarak teklif veriyorlar. Anayasa Mahkemesi buna cevaz vermemiştir. Bakın İran’a, Irak’a, Filistin’e. Biz neden hepsinden daha ileriyiz? Nur içinde yatsın; Mustafa Kemal anayasaya laiklik ilkesini koyduğu için. Laiklik ilkesi kalkarsa Türkiye bir Hamas coğrafyasına döner.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!