İptal herkese

Güncelleme Tarihi:

İptal herkese
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2008 00:00

Başbakan Erdoğan MYK toplantısında türban düzenlemesi iptalinin sadece AKP’ye değil, CHP ve MHP’ye de yönelik olduğunu, "Muhatap, altına imza atan, el kaldıran herkestir" sözleriyle iddia etti.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan AKP MYK’da, "Bu bizim düzenlememiz değil ki, diğer partilerle birlikte yapıldı bu değişiklik, bunun muhatabı altına bütün imza atanlar ve kabul edilmesi için el kaldıranlardır, hatta CHP de dahil olmak üzere herkestir" dedi. Erdoğan bu sözleriyle, iptal kararının sadece kendilerini değil, MHP ile birlikte CHP’yi hedef aldığını savundu.

Bu arada MYK’ya, türban kararıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nden, "karar esastan değil şekilden çıktı" yönünde sızan bir duyum ulaştı. Bu duyuma göre, Yüksek Mahkeme, TBMM Anayasa Komisyonu’nun paketle ilgili raporundaki şu ifadeden yola çıkarak, anayasanın değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddelerinde değişiklik öngörüldüğü gerekçesiyle türban düzenlemesini esasa girmeden şekilden iptal etti:

"Bazı üyelerimiz bir önerge vererek; Anayasanın 2. maddesinde yer alan laiklik ilkesi karşısında bu teklifin görüşülmesinin mümkün olup olmadığı hakkında usul tartışması açılmasını istemişlerdir. Yapılan görüşmelerden sonra önerge oya sunulmuş ve reddedilmiştir."

MYK’daki değerlendirmelerde, gerekçesinde kararı şekilden aldığını açıklamaya hazırlanan Yüksek Mahkeme, bunu da, TBMM İçtüzüğü’nün, "Komisyonlar, kendilerine havale edilen tasarı veya tekliflerin ilk önce Anayasa’nın metin ve ruhuna aykırı olup olmadığını tetkik etmekle yükümlüdürler" diyen 38. maddesine dayandıracak.

İş kılıfına uyduruldu

Hukukçu MYK üyeleri, "şekilden iptal" görüşüne karşı çıkarak, "Mahkemenin böyle bir yorumla bu sonuca ulaşması bile başlı başına esasa girmektir" dediler. MYK’da, komisyonun, usul tartışmasını reddetmesinin Meclis çalışmasındaki bir eksiklik olup olmadığı tartışıldı. MYK’nın hukukçu üyeleri, mahkemenin, bir açık yakalama arayışıyla "işin kılıfına uydurulduğunu" savundular.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da Hürriyet’e, "Şekilden de dense bu bal gibi esas incelemesidir, Anayasayı dolanmadır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!