Diyanet’ten Van kriterleri İslam dünyasında bir ’ilk’

Güncelleme Tarihi:

Diyanet’ten Van kriterleri İslam dünyasında bir ’ilk’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 00:00

CNN Türk’te "Tarafsız Bölge" programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Van’da yapılan "İl Müftüleri Semineri"nde alınan tarihi kararları açıkladı. Seminerin Sonuç Bildirgesi’nde "İslam’da çokeşlilik, kız çocuklarının erken yaşlarda evlendirilmesi ve Medeni Kanun’a İslam’ın yaklaşımı" gibi konularda devrim niteliğinde kararlar yer alıyor.

ÖNCEKİ akşam CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu "Tarafsız Bölge" programına katılan Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, il müftüleriyle Van’da yaptıkları seminerde tarihi kararlar aldıklarını söyledi. Prof. Bardakoğlu, "İl müftüleri Semineri"nde alınan kararları "İslam dünyası açısından bir ilk" olarak değerlendirerek Diyanet’in "Van kriterleri"ni şöyle açıkladı:
eMedeni Kanun esas

Günlük hayatta gündeme gelen ve bir yönüyle dini tecrübe ile geleneği ilgilendiren konuların hukuki ve yargısal yönü, Türkiye’deki geçerli mevzuat ve Medeni Kanun esas alınarak çözülmelidir. Böyle bir yaklaşım dini açıdan gereklidir.

Tekeşlilik esastır

Kuran çokeşliliği değil, tekeşliliği teşvik eder. Türkiye’de hukuken ve toplumsal genel kabul açısından tek eşlilik esastır. Buna uyulması dini açıdan da gerekliliktir. Çokeşlilik dinen sakıncalıdır.

Erken evliliğe yasak

Türkiye’nin bazı yörelerinde genç kızlarımız, çocuk sayılabilecek kadar erken yaşlarda zorla evlendirilmekte ve bu uygulama dine dayandırılmaktadır. Bu yaklaşımın dini bir temeli yoktur. Evliliğin hiçbir zorlama olmaksızın tarafların özgür iradeleriyle gerçekleştirilmesi gerekir.

Flört zina değildir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Tarafsız Bölge’de gündemdeki konularla ilgili soruları da yanıtladı. İşte Bardakoğlu’nun yanıtları:

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İnternet sitesinde yer alan "Flört zinadır" yorumuna da değinen Ali Bardakoğlu, "Kız ve erkeklerin arkadaş olmalarında, konuşmalarında, bir araya gelmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Flört zina değildir. Ancak İslam zinaya giden yollara dikkat çeker" dedi. "Günah işleme özgürlüğü vardır" vurgusunu yapan Bardakoğlu, "Biz Diyanet olarak İslam’ın bilinen kurallarını anlatırız. Uyup uymamak serbesttir. Hiç kimsenin buna müdahale etme hakkı yoktur. İslam’ın kurallarına uymamak Müslüman olmamak anlamına gelmez" dedi.

Siyasi yorum yok

Bardakoğlu, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın "Müslüman çoğunluk da inanç özgürlüğü açısından sorunlar yaşıyor" şeklindeki değerlendirmeleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Ben prensip olarak siyasilerin açıklamaları üzerine yorum yapmam. Ancak özgürlük meselesi kimin nerede baktığıyla ilgili bir meseledir. Kimine göre ülkede dini özgürlükler açısından hiçbir sorun yoktur, kimine göre ise vardır. Bu tamamen nereden bakıldığıyla ilgilidir."

Ilımlı İslam’a itiraz

Uluslararası yayın organlarında "İslam’ın yeni yorumu Ankara’da yapılıyor" şeklindeki haberlere de değinen Bardakoğlu, "İslam’ın yeniden yorumlanması doğrultusunda yaptığımız çalışmaların Ilımlı İslam projesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Biz dini konularda hükümetin telkinlerine açık olmadığımız gibi uluslar arası güçlerin telkinlerine de açık değiliz. Dini düşüncenin ve pratiğin yeniden yorumlanmasını gerekli gördüğümüz için bu türden çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!