Kimse karnından kanun uydurmasın

Güncelleme Tarihi:

Kimse karnından kanun uydurmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 00:00

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Türkiye genelindeki tüm iletişim ağını izleme yetkisi veren mahkeme kararına, ’Tek merkezden dinleme’ yasasını çıkaran Meclis’ten itiraz geldi.

Yasanın mimarlarından TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, "Bizim verdiğimiz yetki bunu kapsamıyor. Hukuki değil. Kimse karnından kanun uydurmasın" dedi. Akbulut, dün Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Meclis’ten 2005’te çıkarılan ve Tek İstihbarat Merkezi (TİM) olarak adlandırılan yasanın uygulama yöntemine tepki göstererek, şunları söyledi:

Sınırları belli

"Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, kesinlikle, sadece ve sadece özel kanunda yazılan suçların kovuşturulması, takibi için sadece kendi sorumluluk alanında olmak üzere yetki alabilir. Ben kanun yapıcı olarak söylüyorum; kanun koyucunun amacı, muradı budur. Bu kanuna göre yapılmayan hiçbir dinlemenin yasal yönden hiçbir gerekçesi olamayacağını, hiçbir şekilde kullanılamayacağını, mahkemelerce kabul edilemeyeceğini esasa bağladık. Sınırlarını çok iyi çizdik. Komisyonda en fazla emek verdiğim tasarı buydu.

Amaç saptırılıyor

(Son alınan yetki) Kesinlikle hukuki, kanuni değil. Kanun koyucu olarak bizim amacımıza ters düşüyor. Bu tartışılmalı, ilgili makamlar bununla ilgili mutlaka itirazlarını yapmalı. Biz bu yasayı, bu amaçla çıkarmadık.(Emniyet’in ’Dinleme değil, izleme’ açıklaması konusunda) İzleme diye bir prosedür zaten yok. İzleme olursa kanunun amacının dışına çıkarız. Biz suçluların takibi konusunda yetki verdik. TCK’nın ilgili bütün maddelerini tek tek saydık. İzleme diye bir yetki vermedik. Kimse kendi karnından kanun uydurmasın."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!