90 yıllık yalı kül oluyordu

Güncelleme Tarihi:

90 yıllık yalı kül oluyordu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2010 15:05

BEYLERBEYİ Sahili’nde bulunan ve Mimar Kemalettin Bey tarafından 1920’li yıllarda inşa edilen 3 katlı yalı, az kalsın kül olacaktı. Yalıda faaliyetini sürdüren restoranın bacasında çıkan yangın, yalının tamamına yayılmadan itfaiyenin zamanında müdahalesiyle söndürüldü.

Yalıboyu Caddesi numara 36’da bulunan "Seastar 1 Fish & Wine Center" adlı restoranın bacasında yangın çıktı. Alevlerin kısa süre içinde büyümesi ve 3 katlı yalıyı tehdit eder duruma gelmesi nedeniyle itfaiye ekiplerine haber verildi. Üsküdar, Çengelköy ve Kavacık İtfaiyesi’ne bağlı ekipler kısa süre içinde yalıya gelerek alevlere müdahale etti. Ekipler, alevlerin büyük bölümü ahşap olan yalıya yayılmasını engelledi. Yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangını görüntülemek isteyen gazetecilerle restoran çalışanları arasında zaman zaman gergin anlar yaşanırken, polis yalının çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri aldı.

MİMAR KEMALETTİN BEY İNŞA ETTİ

Yalı, Mimar Kemalettin Bey tarafından Hüseyin Kazım Kadri Bey için 1920’li yıllarda inşa edildi. Hüseyin Kazım Kadri Bey aslen Manisalı olup, II. Meşrutiyetin ilanından sonra Tevfik Fikret ve Hüseyin Cahit ile birlikte Tanin Gazetesi’ni çıkardı. 1920 yılında Evkaf Nazırlığı ve Maliye Nazırlığı vekilliği yaptı. Bu yıllarda inşaası tamamlanan yalısına nazırlıktan istifa ederek geçti ve son yıllarını kitap yazarak geçirdi.

Kendisinin de ortak olduğu Türk Ticaret ve Sanayi Bankası, Kağıtçılık ve Matbaacılık A.Ş. ve Şark Sigorta gibi kuruluşların idare meclisi üyeliklerinde ve idare meclisi başkanlıklarında bulundu. Hüseyin Bey kışı geçirmek ve dinlenmek üzere gittiği Tarsus’da 17 Ocak 1934 günü vefat etti. Naaşı İstanbul’a getirildi ve 21 Ocak 1934’te de Beylerbeyi Küplüce Camii Mezarlığı’na defnedildi.

Hüseyin Kazım Kadri Bey Yalısı, daha sonra Alman misafirhanesi olarak düzenlendi. Yalı günümüzde Ay Turizm Tekstil Gıda ve İnşaat San. ve Ticaret Limited Şirketi bünyesinde yer alıyor ve restoran olarak kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!