9 milyon doz Çin’de kaldı

Güncelleme Tarihi:

9 milyon doz Çin’de kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2015 01:43

Türkiye’nin Çin’den alacağı 9 milyon doz Hepatit A aşısı kalite kontrolüne takıldı. Firma kalite belgelerini sunamayınca süreç iptal oldu.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR için yapılan aşılar takvimine eklenen Hepatit A için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mayıs ayı başında 9 milyon doz almak için ihaleye çıktı. Aşılarla ilgili standartlar da şu şekilde ilan edildi: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından en son yayınlanan ön değerlendirme listesinde yer almalı veya EMA (European Medicines Agency) ruhsatı olmalı veya FDA (Food and Drug Administration) ruhsatı olmalı veya Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş ruhsat olmalı veya Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş ithal izin belgesi olmalı.” İhaleye en uygun teklifi Çinli bir firma verdi. Ancak firma gerekli kalite standartlarını sağlayamadığı için ihale iptal oldu. 8 Aralık’ta yeniden ihale yapıldı. Kısa bir süre içinde sonucu açıklanacak olan ihalede, bu kez doz miktarı 9 milyondan 1 milyona indirildi.

Haberin Devamı

Kalite belgeleri noksan

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, ilk ihalenin iptal nedeninin kalite belgelerindeki noksanlık olduğunu açıkladı. En iyi teklifi veren Çinli firmanın istenilen belgeleri temin edemediğini belirten Gümüş, “Süreci sonlandırdık” dedi. Gümüş, “Yeni ihalede alım miktarı niye 1 milyon doza düşürüldü” sorusuna da, “1 milyon dozun da şu anda yeterli olduğu görüldü” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!