Laiklik olmadan demokrasi olmaz

Güncelleme Tarihi:

Laiklik olmadan demokrasi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Laikliği içermeyen bir demokrasi olmaz. Bu nedenle laiklik ve demokrasiden vazgeçemeyiz" dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatma davasında "Oh dedirtecek bir karar vermesini" temenni eden sözleri ilk kez Hürriyet’te yayınlanan Toptan dün sözlerini açarken, şu değerlendirmeleri yaptı:

İlk ona gireriz Türkiye, istikrarsızlığın bedelini ağır ödemiş bir ülke. Bugünkü kazanımlarının yanında bunda Cumhuriyetin temel değerleri öncü rol oynadı. Demokrasi ve laiklik her alanda Batı değerleri için itici güç oldu. Bunları korumalı. Türkiye geldiği bugünkü noktadan daha ileri giderken kuşkulara, korkulara, vehimlere, güvensizliklere yer bırakmadan yürümeli. Bunun yaratacağı sinerji Türkiye’yi dünyanın ilk on büyük ülkesi arasına sokar.

Kuran hükümleri Demokrasi ve laiklikten vazgeçemeyiz; çünkü laiklik bizim Batının seküler anlayışının daha üstünde, halk tarafından benimsenen bir yaşam biçimidir. Genetik olarak yerleşmiştir. Bize özgü bir laiklik gelişmiştir. Kuran-ı Kerim’de yönetimle ilgili hükümler var. Hıristiyanlıkta ise yok. O nedene laikliği yaşatmamız önemli. Bize özgü olması da ayrıca önemli.

Vazgeçilmez nitelik Osmanlı bir din devletiydi. Halife, İslam dininin en yüksek makamında oturuyordu. Ama Fatih’ten sonra Osmanlı tüm dinlere saygılı olmuştur. Cami-kilise-sinagog üçlüsünü yan yana koymanın zorunu başarmıştır. Osmanlı dine ve din adamına müsamahalı davrandı. Fethettiği ülkelerde din adamına dayalı tercihi olmadı. Cumhuriyet, böyle bir anlayışı kurumsallaştırarak, laikliği cumhuriyetin vazgeçilmez niteliği yaptı.

Karşıtı din devleti Geçmişte bazı münferit olaylar hariç tutulursa halkın, başta laiklik olmak üzere, Cumhuriyetin temel nitelikleri ile uyuşmazlığı yoktur. Demokrasi ise çağın yükselen değeri. Demokrasi ve özgürlükler kimilerinin sandığı gibi toplumda kargaşa nedeni değil, birleştirme nedeni. Laikliği içermeyen demokrasi çağdaş demokrasi olamaz. Laikliğin karşısı din devletidir. Orada, her alanda geçerli olan Tanrı buyruğudur. Demokrasi bu değildir. İster kurumsallaştırın, ister kurumsallaştırmayın demokrasinin içinde laiklik vardır.

Kılıç’ın sözleri Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç’ın değerlendirmesi çok önemli. Herkesin üzerinde düşünmesi gereken sözler. Göreceksiniz, hem demokrasi, hem laiklik güçlenir, diyor. Bu çok önemli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!