Fischer’in gündemi kapatma davası

Güncelleme Tarihi:

Fischer’in gündemi kapatma davası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 00:00

Resmi bir ziyaret için dün Türkiye’ye gelen Avusturya Cumhurbaşkanı, AKP’ye yönelik kapatma davasının Avrupa’da ilgi odağı olduğunu ve şaşkınlıkla karşılandığını belirtti. "Avusturya’da bu olmaz. Türkiye’nin içişlerine karışmak istemiyorum. Mahkemenin kararına saygı duyacağım, çünkü başka çaremiz yok" diyen Fischer, kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi’ndeki oylamayla ilgili detayları, daha sonra TBMM Başkanı Toptan’a da sordu.

AVUSTURYA Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Gül ve Fischer ortak basın toplantısı düzenledi. İki cumhurbaşkanı, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haider benzetmesi

AKP hakkındaki kapatma davası ile Avusturya’da koalisyon hükümetinin küçük ortağı aşırı sağ eğilimli Avusturya’nın Geleceği İçin Birlik Hareketi’nin (BZÖ) kurucu lideri Jörg Haider’in durumunu karşılaştıran bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan konuk cumhurbaşkanı, parti kapatmayla ilgili bu davanın Avrupa’da ilgi odağı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Avrupa şaşkın halde

"Türkiye’nin içişlerine karışmak istemiyorum. Ama bu davanın neden açıldığına anlam veremeyen Avrupa, şaşkınlıkla izliyor. Avusturya’da böyle bir durumun olamayacağını düşünüyorum. Mahkemenin kararını beklemek gerekiyor. Sonuca saygı duyacağım. Çünkü zaten başka çaremiz yok. Haider ile AKP arasında hiçbir paralellik yok. Haider için benzeri bir mahkeme tarafından açılmış bir dava ya da hukuki bir süreç söz konusu değil. Süreç daha farklı."

Cumhurbaşkanı Gül de Avusturyalı bir gazetecinin, "Avusturya halkının Türkiye’nin AB üyeliğine desteği yüzde 5 civarında; bunu arttırmak için ne yapmalısınız?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Avusturya halkına Türkiye’nin üye olması durumunda zarar görmeyeceklerinin anlatılması lazım. Genel bir düşünceye göre, ’Ortada bir pasta var. Türkiye bu pastadan pay alırsa, bizim payımız azalır’. Bu doğru değil. Türkiye Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi. Bu Avusturya halkına da yansıyacaktır. Örneğin enerji konusundaki işbirliği Avusturya’nın lehine olacaktır. Çünkü Türkiye önemli bir enerji koridoru."

Kapanırsa Gül ne olur?

Fischer, Köşk’te kendisine yöneltilen kapatmayla ilgili soruyu, ziyareti sırasında TBMM Başkanı Köksal Toptan’a yöneltti. Toptan, "Türkiye buna benzer siyasi krizlerden başarıyla çıktı. Bundan da başarıyla çıkacağına, Anayasa Mahkemesi’nin en doğru kararı vereceğine inanıyorum" dedi. Toptan, Fischer’in "Çok sayıda ülkede cumhurbaşkanına karşı karar alınması mümkün değildir. Türkiye’de benzer bir uygulama var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Var. Cumhurbaşkanı, sadece Meclis’in büyük çoğunluğunun alacağı vatana ihanet suçlamasıyla suçlanabilir. Kendisinin, bakanlığı dönemindeki bazı beyanları nedeniyle iddianameye girmesi söz konusu. Varsayalım ki Sayın Cumhurbaşkanı da iddia edilen eylemleri nedeniyle partinin kapatılmasına sebep oldu. O halde bile, 5 yıl siyaset yasağı var. Bu yasağın ne zaman başlayacağı, hukukçular arasında tartışma konusu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!