Yaşamak için ikinci mucizeyi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yaşamak için ikinci mucizeyi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 00:00

Kalbinin sol kapak kulakçığında 18 ayda üç tümör oluşan 19 yaşındaki Merve Sipahi, yapay damardan yeni kulakçıkla hayata döndü. Ancak kısa sürede üç kez tekrarlayıp Merve’yi tıp literatürüne taşıyan tümörler, ameliyattan sonra yapay kalp kulakçığında gelişemeyince akciğer sınırına kadar büyüyüp kalbe giden damarları sardı. Merve’nin tek şansı aynı anda yapılacak akciğer ve kalp nakli.

İSTANBUL Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisi Merve Sipahi’ye, üç yıl önce kalp tümörü teşhisi konuldu. Sol kulakçıktaki tümörden kopan bir parça, beyincikte tahribata yol açtığı için Merve Sipahi’nin el ve ayaklarında istem dışı hareketler başladı. Sipahi’nin tümörü Dr. Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, açık kalp ameliyatıyla alındı. Ancak, yüzde 5 ihtimal gerçekleşti ve tümör sekiz ay sonra tekrarladı. Merve Sipahi, ikinci kez ameliyat oldu. Aradan 10 ay geçmişti. Kontrolde aynı yerde altı santimetre çapında tümör kitlesi oluştuğu belirlendi.

Merve Sipahi, kısa sürede yenileyen tümörüyle zaman açısından literatürde ilkti. Üçüncü kez açık kalp ameliyatı olan Sipahi’nin tümörünün kalbin sol kulakçığını tamamen doldurduğu ve kanın geçişi için yer bırakmadığı görüldü. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tümör kitlesinin yapıştığı dokularla beraber çıkarılmasına karar verdi. Merve’ye yapay damardan kulakçık protezi takıldı.

Kan kusmaya başladı

14 Şubat 2008’de, Merve Sipahi kan kusmaya başladı. Sipahi’nin kalbi ve akciğeri arasındaki toplardamarları tümör kapladığı belirlendi. Merve Sipahi’nin raporlarını inceleyen, Florence Nightingale Hastanesi’nden Göğüs Cerrahı Prof. Mustafa Öz, "Kalp nakli yapılacak olursa akciğer naklinin beraber yapılması lazım. Kalpteki tümörün akciğerlere ne kadar uzandığını bilmiyoruz. Detaylı tetkik için Merve’nin yoğun bakımdan çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Merve dün sevk edildiği Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinden çıkmayı başarırsa, kalp ve akciğer nakliyle yaşamını sürdürebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!