Camiye de gider meyhaneye de

Güncelleme Tarihi:

Camiye de gider meyhaneye de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 07:00

Başbakan Erdoğan’ın ortaya attığı ’Ortalama Türk’ kavramı yeni bir tartışma yarattı. Muhalefet buna karşı çıkarken, Erdoğan’ın çok yakını AKP’li Ekrem Erdem, tanımı şöyle yaptı: "Radikal ve uç fikirlere kapalı, marjinalliklerden uzak, merkeze açık, başı açığı da kapalıyı da, camiye de meyhaneye de gideni de kuşatan bir tanımdır."

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Amerikan Newsweek Dergisi’nde yayımlanan, "AKP sadece dindar insanların değil, ortalama Türk’ün partisidir" sözleri, siyasette yeni bir kavram tartışması açtı. Erdoğan’ın 30 yıllık siyaset arkadaşı ve AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Ekrem Erdem, "Ortalama Türk, radikal ve uç fikirlere kapalı, marjinalliklerden uzak, merkeze açık, başı açığı da, kapalıyı da, camiye de, meyhaneye gideni de kuşatan bir tanımdır" diyerek, şöyle devam etti: "Bu, orta yolu işaret eder, nitekim AKP’nin aldığı oy da onu gösteriyor. Toplumun büyük kesimini radikallikte, uçta toplayamazsınız. Başbakan’ın tarif ettiği kesim, toplumun yüzde 80’ini kuşatan bir çoğunluktur. Tayyip Bey, özellikle siyasette belli bir yere geldikten sonra makul ve mutedil bir çizgi tutturmuştur. Toplumun beklentilerine cevap, heyecan vermiştir. Geneleve bile gidip oy istedik."

AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen de, ’Ortalama Türk’ün "Laik, Müslüman, yenilikçi, dünyaya açık, bütün aşırılıklara karşı ve aşırılıklardan uzan duran" insanları tanımladığını söyledi. Sözen, "Ortalama Türk, birçok konuda olduğu gibi dinde de aşırılığı kaldırmıyor" dedi. Diğer parti yöneticilerinin konuya ilişkin görüşleri şöyle:

Tam takiye, Türkiye alıştı

Kemal Anadol - CHP Grup Başkanvekili: Savunmaya yönelik açıklamalardır. 23 Nisan’da Meclis’teki resepsiyona başörtülü katılımının az olması bile savunmaya yöneliktir. Bu takiyeye Türkiye alıştı artık.

’İdeolojimiz yok’ diyor

Mustafa Özyürek - CHP Genel Saymanı: Doğru bir tanımlama değil. ’Biz her kesimin partisiyiz’ demek istiyor. Ama bu ’İdeolojimiz yok’ anlayışını da ortaya koyar. Bir partinin kimliğini oy verenler belirlemez. Alışılmış tanımlar, solcu, sağcıdır. Başbakan işine geldiği gibi terimleri kullanıyor, kargaşa yaratıyor.

Yine sınıflıyor, ayırıyor

Mehmet Sevigen -CHP MYK Üyesi: Başbakan ilk kez Türk kelimesini ağzına almaktan korkmamış. Bu bana göre ileri bir adım. Ama yine ayırmaya, sınıflamaya devam ediyor. Kavram kargaşası içinde. İnsanları yine bölüp parçalamaya çalışıyor. Anayasal süreçte vatandaşlarımızı eşit görmek lazım.

Garip bir terminoloji

Faruk Bal -MHP Genel Başkan Yardımcısı: Sayın Başbakan kendine has ancak Türk kültürüne yabancı bir siyaset sergiliyor. ’Bir garip terminolojiyi Türk siyasetine armağan etmiş görünüyor. Türkiyelilik kavramı ile bu ortalama Türk kavramı ne derecede örtüşüyor? Türk’ün ilerisi, gerisi, ortası ve ortalaması yoktur. Anayasa’nın 66. maddesi uyarınca vatandaşlarımızın tamamı hukuken Türk’tür.

Başbakan’ın yeni incisi

Osman Çakır -MHPGenel Başkan Yardımcısı: Başbakan’ın yeni incilerinden biri. Ne kültürümüzde ne de siyasi geleneklerimizde kullanılmış bir tabirdir. Sonuçta kavramın yüceliğini zedeliyor.

Erkek: Kirli sakalı seviyor, kıskanç Kadın: Bekáreti önemli, çalışmıyor

BAŞBAKAN Erdoğan’ın ’Ortalama Türk’ tarifi, Türk erkeği ve kadınının özelliklerine yönelik araştırmaları hatırlattı. Efes Pilsen tarafından TNS Piar’a yaptırılan ve geçen yıl açıklanan araştırmaya göre 15 yıl öncesine göre evlilik hevesi azalan Türk erkeği sevgilisini aşırı kıskanıyor. Hem resmi hem de dini nikah yapmayı tercih ediyor. Ama fırsatını bulunca karısını aldatanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Kilosundan memnun, sağlık durumu iyi. Kirli sakalı seviyor. Yine Efes Pilsen tarafından 2005’te açıklanan araştırmaya göre ortalama Türk kadını namus ve bekaret konusunda ödün vermiyor, bekaretin namusun simgesi olduğuna inanıyor. Çalışmıyor, eşinden rahatça para alıyor. Kuaföre çok az gidiyor, makyaj yapmıyor. Opera, tiyatro gibi kültürel faaliyetlere katılmıyor. Alışverişlerinde peşin ödemeyi tercih ediyor. Rejim yapmıyor ama düzenli olarak yemek yapıyor. Sağlığını ise ihmal ediyor. Sigara kullanmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!