Avrupa'nın PKK'ya desteği Amerikan raporunda

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın PKKya desteği Amerikan raporunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 12:25

Türkiye’nin Avrupa’daki müttefiklerinin PKK’ya verdikleri destek, sadece Ankara’da hazırlanan raporlarda yer almaktan çıkıp, bizzat ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı “dünyada terörizm” raporuna da girdi.

Haberin Devamı

ABD tarafından açıklanan 2007 raporunda, Avrupa ülkelerinin PKK terör örgütüne verdiği destek ayrıntılarıyla yer aldı. İşte ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporundan, PKK’ya verilen Avrupa desteğinin ayrıntıları;

AVUSTURYA- Hem AB’nin, hem de ABD’nin resmen “terör örgütü” ilan etmiş olmasına rağmen, Avusturya hükümeti, militan Kürt ayrılıkçı grubu Kongra Gel-PKK’ya karşı yasal işlem yapmıyor. Örneğin, 2007 yılı ortasında Fransa’da hakkında suç iddiaları olmasına ve üzerinde sahte belgelerle yakalanmasına rağmen, PKK’lı Riza altun’un Avusturya’dan uçağa binip, Kuzey Irak’a gitmesine izin verildi. Kasım ayında Avusturya, İnterpol tarafından da aranan PKK üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal’ın ülkeye girmiş olduğunun

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

belirlenmesine rağmen, bu şahsı tutuklamadı.

BELÇİKA- PKK’nın Brüksel’de televizyon stüdyoları bulunuyor. Ayrıca örgüt, Belçika’daki yasal boşlukları kullanarak, Türkiye ve Kuzey Irak’taki kamplarına göndermek üzere yasadışı yollardan para toplamayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

KIBRIS RUM KESİMİ- Kıbrıs Rum Kesimi’nde PKK varlığı bulunuyor. Eylemleri sınırlı da olsa, örgüt için para toplamayı ve Kıbrıs adasını üçüncü ülkelere yolculuklarında bir transit noktası olarak kullanmayı sürdürüyorlar.

DANİMARKA- PKK’ya ait medya şirketi, Roj-Tv halen Danimarka’da yayın yapmayı sürdürüyor.

FRANSA- Fransa, topraklarındaki terör şebekelerini çökertme çalışmalarında başarılı şekilde ilerliyor. Bu çerçevede 2007 yılında PKK’ya bağlı 16 Kürt yakalandı, hepsi de kara para aklama, terörü finanse etmek ve PKK’ya finansal destek sağlamakla suçlandı.Yakalananlar arasında Türkiye’nin uzun yıllardır terör örgütü üyeliği suçundan aradığı Rıza Altun da vardı. Ancak kefaletle serbest bırakılan Altun, Fransa’dan Avusturya’ya geçerek, buradan da Kuzey Irak’a giden uçağa binmeyi başardı. Fransa’da hala Altun’un gıyabında dava sürüyor.

İTALYA- İtalya’da PKK bağlantılı bazı oluşumlar faaliyet gösteriyorlar. Ancak bunların faaliyetleri hayır kurumu ya da vakıf adı altında yürütülüyor.

İSVEÇ- İsveç’de aktif olan PKK örgütlenmeleri, bu ülke topraklarını üçüncü ülkelerdeki eylemler için lojistik ve bağış toplama merkezi olarak kullanıyorlar.

İSVİÇRE- PKK terör örgütü İsviçre’de de aktif. Mevcut İsviçre yasaları, bu örgütün “terörist” ilan edilmesine izin vermiyor.

Haberin Devamı

VE ORTADOĞU: “IRAKLI KÜRTLER PKK’YA KARŞI ÖNLEM ALIYOR”
PKK, ABD terör raporundaki Ortadoğu bölümünde de, Suriye ve Irak’taki faaliyetleri ile yeraldı. ABD, Irak’taki Kürt grupların PKK’ya karşı önlem almaya başladıklarını ifade ederken, Suriye’nin ise örgüte karşı aldığı önlemleri vurguladı. İşte, Irak ve Suriye’deki PKK varlığı;
IRAK- Irak hükümet yetkilileri, terörizmi güçlü şekilde kınamayı sürdürüyorlar. 28 Eylül’de Irak ve Türkiye içişleri bakanları arasında bir terörle mücadele anlaşması imzalandı. Anlaşma, militan Kürt ayrılıkçı grubu PKK ile mücadele konusunda işbirliğinin arttırılmasını öngörüyordu. PKK’nın 7 Ekim’deki 13 Türk askerinin ülkenin güneydoğusunda ölümüyle sonuçlanan saldırısının ardından, Irak Başbakanı Nuri El Maliki kamuoyu önünde PKK’Nın bir terör örgütü olduğunu ve Irak’ta faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Hükümet yetkilileri de PKK’nın bu bölgedeki varlığına karşı somut önlemler aldılar. Bu önlemler arasında, örgütün lojistik yollarının kesilmesi için ek kontrol noktaları konulması, PKK’lıların havaalanlarını kullanmalarının engellenmesi için daha sıkı önlemler anılması ve PKK bürolarının kapatılması talimatı verilmesi yer alıyor.

SURİYE- Suriye hükümeti, ülkenin kuzeydoğusundaki PKK sempatizanlarını aldığı önlemlerle dağıttı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKk varlığına karşı sınırötesi operasyon yapmasına destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!