Toplumdaki korku göz ardı edilemez

Güncelleme Tarihi:

Toplumdaki korku göz ardı edilemez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 07:00

Anayasa Mahkemesi’nin 46. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Başkan Haşim Kılıç, toplumda çok ciddi güven bunalımı yaşandığını söyledi. Kılıç, "Hayat tarzlarının ideoloji haline geldiği bir dünyada duyulan güvensizlik ve korkular, acilen değerlendirmeye alınmalıdır" dedi.

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP’ye kapatma ve türban davasının arifesinde, siyasi yasak istenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı dünkü kuruluş yıldönümü töreninde, hükümete, ’mahalle baskısı’ uyarısı yaptı. Kılıç, "Toplumda güven bunalımı olduğu saklanamaz bir gerçektir. Hissedilen korkular göz ardı edilemez" mesajını verdi. AKP davasıyla ilgili ’baskı, telkin ve yönlendirmeye çalışmakla’ suçladığı Avrupa’yı, mahkemeyi hedef göstermekle suçladığı medyayı, ’Danıştay baskınını’ anımsatarak uyaran Kılıç, yargıyı ve muhalefeti de ağır şekilde eleştirdi. Kılıç, yeni Anayasa’da yargı organları üzerinde ’demokratik denetim’ kurulmasını da ilk kez önerdi. Atatürk ve düşünürlerin sözlerinden alıntılar yapan, laikliğin altını "Büyük barış projesi" sözleriyle çizen Kılıç’ın, mesajları şöyle:

ÖTELEME Bugün sorunları çözmek için harcanması gereken çabadan daha çok, sanki çözülmemesi için büyük çaba sarfediyoruz. Sorunlar ötelenmekte, gerginlik tırmandırılmaktadır. Toplumun siyasal, etnik ve dinsel kesimleri arasında ciddi bir güven bunalımının olduğu saklanamaz gerçektir. Güvensizlik, kavgayı ve dayatmaları beraberinde getirmektedir. Gücü elinde bulunduranlar, karşı düşüncedekilerin güvensizliğini ve korkularını ortadan kaldıracak çözümleri üretmediği sürece çatlak derinleşecektir.

Hissedilen korkular, gözardı edilemez. Yaşanan hayat tarzlarının ideoloji haline geldiği bir dünyada duyulan güvensizlik ve korkular, acilen değerlendirmeye alınmalıdır. Aksi halde her şeyin rejim sorunu haline getirildiği, ülkemizde birlikte yaşama koşulları daha ağırlaşacaktır.

AYNI GEMİDEYİZ Siyasi kutuplaşmaların bu ülkeye ağır bedeller ödetmiştir. Unutmayalım ki tek bir Türkiye var. Kaptanından güvertedeki yolcularına kadar hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu geminin sağlam, güvenilir ve huzurlu bir şekilde yol alması, hepimizin en büyük amacı olmalıdır. Gün, ayrılıkları öne çıkarma, toplumsal ve siyasal kutuplaşmaları körükleme günü değildir. Gün, farklılıklarımızı zenginlik kabul edip, bir arada refah ve özgürlük içinde yaşamak için elimizden geleni yapma günüdür. Gün, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olarak, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için bir adım daha atma günüdür.

LAİKLİK BARIŞ PROJESİ Türk milleti demokratik, laik ve siyasal gelişimini kimi olumsuzluklara rağmen büyük bir özveriyle sürdürmekte; demokrasi ve laiklikten birinin diğerine tercih edilmesinin siyasi yönden tehlikeli olduğunu çok iyi bilmektedir. Laiklik bir büyük barış projesi olarak Türk toplumunun koruması ve güvencesi altınındadır.

Gelinen noktada, Anayasa yargısı ile yasama ilişkilerindeki bu güvensizliğin ortadan kaldırılması için egemenlik yetkisi kullanan Anayasa yargısının, ulus iradesiyle bağlantısı kurulmalıdır. Mevcut Anayasa, parlamentonun mahkemeye üye seçmesinin kapılarını tamamen kapatmıştır. Seçimde liyakatin ve objektif kriterlerin esas alınacağı bir yöntemin öngörülmesi olumsuz sonuçları ortadan kaldıracaktır.

ERGENEKON UYARISI Hukuk dışından güç alarak, rejimi ya da ülkeyi kurtarma girişimlerinin ülkenin batışını hızlandırmaktan başka işe yaramayacağı bilinmelidir. Çağın kenar mahallesinde yaşamamak için uygar dünyayla tanışmak ve kimliğimizi kaybetmeden bütünleşmek zorunluluktur. Yargı mutlak anlamda tarafsız olmak zorundadır. Yargıç kendisine Anayasa ve yasalarla verilmiş görevler dışında misyon üstlenemez. Hukukun dışına çıkarak korunabilecek sistem, esasen korunmaya değer değildir.

Nezaketle

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ı mahkeme girişinde karşıladı. Kılıç’ın 16 sayfalık konuşma metnini Gül ve Erdoğan kitapçıktan takip etti ve konuşmasını tamamlayınca da Kılıç’ı ayakta karşıladılar. Törene AKP’ye kapatma davasını açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya katılmadı. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül’ün katıldığı programlar öncesinde bomba araması yapan elektronik koku dedektörü, Köşk bomba imha ekipleri tarafından kullanılıyor. Bomba yapımında kullanılan malzemelerin havadaki kokularını tespit eden dedektör, dün Anayasa Mahkemesi’nin yıldönümü töreninde de kullanıldı.

Resepsiyona AKP ile asker katılmadı

ANAYASA Mahkemesi’nin 46’ncı kuruluş yıldönümü resepsiyonu geçen yılın aksine sönük geçti. Sheraton Oteli’ndeki resepsiyonun evsahipleri Başkan Haşim Kılıç ile Başkanvekili Osman Paksüt’tü. Kılıç’ın türbanlı eşi Gönül Kılıç’ın gelmediği resepsiyona, sabah törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan katılmadı. Ayrıca TSK temsilcileri ile sabah t örenlerine katılmayan CHPLideri DenizBaykal da yoktu. ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!