Türban da faşist gömleği gibi

Güncelleme Tarihi:

Türban da faşist gömleği gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2008 00:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, dinin siyasi yaşama sızması halinde Türk demokrasisinin var olamayacağını söyledi. ABD’deki McClatchy grubundaki gazetelerde yer alan haberde, Öymen türbanı da, Alman Nazilerinin kahverengi gömleği ve İtalyan faşistlerinin kara gömleğiyle karşılaştırdı ve laikliğin Müslüman ülkedeki demokrasinin esas parçası olduğunu vurguladı.

Türban da faşist gömleği gibi
CHP
Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, türbanı, Alman Nazileri’nin kahverengi gömleği ve İtalyan faşistlerinin kara gömleğiyle karşılaştırdı. ABD’nin üçüncü büyüğü McClatchy grubunun gazetelerinde, AKP’ye karşı açılan kapatma davasını konu alan bir haber yayınladı. Dion Nissenbaum tarafından kaleme alınan Ankara çıkışlı haberde, daha önce de İslami inançları nedeniyle baskıya maruz kalan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi kariyerinin yine tehlikeyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Haberde, Erdoğan ve AKP’nin sorunlarının üniversite kampuslerinde türban serbestisi ile ilgili adımın ardından geldiği belirtildi. Güçlü İslami kökleri bulunmasına rağmen AKP’nin, ılımlı İslam’ı kucakladığı, Batı’ya yöneldiği ve liberal ekonomik değişimden yana olduğu kaydedildi. Haberde, AKP’yi kapatma davasının, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik umutlarını baltalayabileceği, Güneydoğu’da gerilimi artırabileceği, ABD’nin aşırı İslamcılar’a karşı Batı yanlısı Müslüman bir yönetime destek olma çabalarını raydan çıkarabileceği vurgulandı.

SİYASETTE DİN OLMAZ

Haberde, AKP’nin siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırmaya ilişkin çabalarının da artık çok geç olabileceğine dikkat çekildi. Görüşlerine yer verilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bu tür çabalara destek vermeyeceklerini ve oyunun yarısında kuralların değiştirilemeyeceğini vurguladı. Öymen, dinin siyasi yaşama sızması halinde Türk demokrasisinin var olamayacağını söyledi. Öymen, türbanı, Alman Nazileri’nin kahverengi gömleği ve İtalyan faşistlerinin kara gömleğiyle karşılaştırdı ve laikliğin Müslüman ülkedeki demokrasinin esas parçası olduğunu kaydetti. Nissenbaum, Başbakan Erdoğan’ın kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda mücadele edeceklerini belirtmesine rağmen, bazı AKP’lilerin partinin kapatılmasını ve Erdoğan’ın siyasi yasaklı olmasını kabul etmiş göründüklerini yazdı.

ILIMLI İSLAM LIGHT COLA

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, "Bu İslamcı partiyi kapatırsanız, onları yeraltına sürersiniz ve El Kaide hızla gelir" diyerek, AKP’ye karşı alınacak bir kararın radikalizme yol açacağını söyledi. Onur Öymen ise "Ne demek ılımlı İslam?" diye sorduktan sonra, "Light Coca Cola gibi veya yarım hamilelik gibi. Ya Kuran’ın kurallarına günlük yaşamda, yargıda, eğitimde ve devlet yönetiminde uyarsın ya da uymazsın" dedi.

Haberde, Avrupalı liderlerin, AKP’nin kapatılmaması için uyarılarda bulunduklarına dikkat çekildi ve Avrupa Komisyonu Başkanaı Jose Manuel Barroso’nun Türkiye ziyaretinden önce yaptığı açıklama hatırlatıldı.

Siyasi yasaklı olması istenenler listesinde yer alan AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ise Batı’nın tavır almasını istedi. Bağış, "Ne olursa olsun, Türkiye’nin Batı’ya dönük yönelişi devam etmeli. Batı da bunun devam ettiğini güvenceye almalı" dedi. Bağış, kaos halindeki bir Türkiye’nin, kaos halindeki Suriye, Lübnan veya Sudan’dan farklı olacağını da söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!