Kürt devleti olmaz

Güncelleme Tarihi:

Kürt devleti olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 00:00

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, "Kürt sorununun nihai çözümümde eyalet, federasyon gibi seçenekleri Türkiye için uygun bulmuyoruz. Irak’ta federatif çözüm gerçekçi olabilir; ancak Türkiye’de bu mümkün değildir" diye konuştu.

Tuğluk bir grup gazeteciye yaptığı özel açıklamada, Kürt sorununun çözümünde DTP’nin izleyeceği yolla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Tuğluk, "Bağımsız Kürt devletini en başta Kürtler ve Türkler açısından yararlı görmüyoruz. Irak için şu an uygulanan federatif çözümü destekliyoruz. Ancak, Ortadoğu’da yeni bir ulus devlet inşa etmenin mantığı yoktur, koşulları da" değerlendirmesinde bulundu. Tuğluk sözlerini şöyle sürdürdü:

MECLİS’E İNANIYORUZ "Türkiye’de birlik çözümüne dair anayasal adımlar atılmazsa, Kürtler milliyetçi ve daha radikal politikaları benimseyebilirler. Bu tehlikeleri hep birlikte önlemenin yolunu bulmalıyız. Şiddet olgusu ne bir hak arama yöntemidir ne de bir bastırma yöntemidir. Çağımız bu anlayışı reddediyor. Demokraside ısrar edilmeli ve çatışmasızlık hali sağlanmalıdır. DTP olarak bunu sağlamanın arayışındayız. Meclis zeminine ve siyasetine inanıyoruz. Bu imkan değerlendirilmezse, hepimizi çok zor bir süreç bekleyecektir ve Kürt sorunu şiddet eksenli gelişecektir.

SİYASETSİZ İKTİDAR Çok ciddi siyasi krizin içindeyiz ve bence örtülü bir ekonomik kriz de yaşıyoruz. Ben çıkış noktası olarak AB perspektifini ve bu yönlü reformları çok önemsemekteyim. Siyasi iktidar son 2-3 yıldır bu perspektifi kaybetmeseydi, belki de bu krizden daha güçlü çıkabilirdik. Ancak, yaratamadığı demokrasinin kurbanı olmuştur. Özellikle Kürtlerle ve Kemalistlerle bir iktidar mücadelesine girişmesi, siyasi iktidarı siyaset yapamaz hale getirdi.

DESTEK İSTİYORUZ DTP olarak tüm bunları iyi analiz ederek ’nasıl bir siyaset’ sorusuna yanıt aramaktayız. Uzlaşıya ve diyaloğa dönük siyaseti daha da merkeze almak isteyen bir yaklaşımımız var. Üzerimize düşen rolü özveride de bulunarak yerine getirme isteği ve gayretindeyiz. Tek başımıza bir şey yapabilecek güce sahip değiliz. Güçlendirilmemiz ve desteklenmemiz lazım!

KEMALİSTLERE ÇAĞRI Miadını doldurmuş ideolojik çatışmalardan uzak durarak, reel politik yaklaşımlar geliştirmek sorumluluğundayız. Hepimiz! En başta da Kemalistlerin, önce Kürtlerle ve İslamcılarla ilişkisini demokratik ve evrensel değerler etrafında yeniden kurmalıdır, diye düşünüyorum. Toplumsal barışımız için bu son derece önemlidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!