Washington'da rezalet

Güncelleme Tarihi:

Washingtonda rezalet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 16:37

Washington'da gerçekleştirilen, Amerikan-Türk Konseyi (ATC) toplantılarında "sahte davetiye" skandalı yaşandı. ATC'nin 'nde tam anlamıyla rezalet yaşandı.

Haberin Devamı

ATC, Türkiye'den üç bakanın ve ABD'den Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın "konuk konuşmacı" olarak katıldıkları toplantı yemekleri paralı hale getirmişti.

Toplantı katılımcılarının, öğle ya da akşam yemeklerine katılmak için belli bir miktar ek ödeme yapmaları gerekiyordu.

Toplantıların ilk gün öğle yemeğinde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ikinci gün öğle yemeğinde ABD Dışişleri Bakanı Rice, ikinci gün akşam yemeğinde ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşmacı olarak yer aldılar.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR



ATC yönetimi de, "paralı" yaptığı bu yemekler için, ödemeyi yapan konuklara her yemek için ayrı renkte birer bilet verdi. Konuklar, yemek salonuna ancak kapıda bu biletleri vererek girebildiler.

Haberin Devamı

FOTOKOPİ MAKİNASI İLE SAHTE BİLETLER

Ancak, ilk ve ikinci gün yemeklerinde katılım, satılan biletlerden fazla oldu. Sonuçta, salon kapılarında toplanan biletleri gözden geçiren ATC yönetimi, tam anlamıyla şok oldu: Çünkü birileri, renkli fotokopi makinası ile biletleri çoğaltmıştı.

ATC BAŞKANI KÜRSÜDEN AÇIKLADI

"Bilet sahtekarlığını" bizzat ATC eş başkanı James Holmes, ikinci gün toplantılarının resmi açılışını yaparken, kürsüden açıkladı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı General Hilmi Akın Zorlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un da bulunduğu salonda, kürsüden anons yapan Holmes, "yemek biletlerinin xerox fotokopi makinası ile çoğaltıldığını saptadık. Özellikle güvenlik görevlileri bundan hiç memnun olmadılar. ABD Dışişleri Bakanı'nın konuk konuşmacı olarak katılacağı yemekte de bunun olmaması için güvenlik önlemleri arttırıldı" diyerek, "sahte biletçileri" yeniden böyle bir şeye kalkışmamaları için uyardı.

Ayrıca, Rice'ın konuşmacı olduğu yemek öncesinde, tüm ATC çalışanları da sahte biletlere karşı uyarıldı.

KÖPEKLER BOMBA ARAMASI YAPTI

Haberin Devamı

Rice'ın konuşması öncesinde, Amerikan polisi de tam anlamıyla ATC toplantılarının yapıldığı salonda seferberlik ilan etti. Daha sabah saatlerinde toplantıların yapıldığı Mandarin Oriental otele gelen öncü kuvvetler, her yeri kontrol etti. Ardından, bomba uzmanı köpek getirildi, gazetecilerin tüm çanta ve ekipmanları köpeğe kontrol ettirildi.

Konuklar salona alınırken, biletleri toplayan ATC çalışanlarının yanısıra, polisler de kapılarda kontrol için hazır bulundu. Rice'la birlikte, onlarca koruma ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın özel polisi konumundaki "diplomatik servis" güvenlik güçleri de salona girdi. Yoğun güvenlik önlemi altında konuşmasını yapan Rice'ı da, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen karşıladı.

Haberin Devamı

RICE'A "HAYAT AĞACI VAZO" HEDİYE EDİLDİ

Rice'a TİM tarafından Paşabahçe'nin özel üretim Osmanlı koleksiyonundan, "hayat ağacı" motifli vazo hediye edildi.

Yassı formdaki vazonun üzerindeki "hayat Ağacı" motifi, tarih boyunca tüm inanç sistemlerinde ölümsüzlüğün ve sonsuzluğun simgesi olarak kullanıldı. El imalatı camdan üretiltilen yassı vazonun, üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak kaplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!