301 çatlağı derinleşiyor

Güncelleme Tarihi:

301 çatlağı derinleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2008 11:14

TBMM Başkanı Köksal Toptan, 301. Madde'de dava açma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesinin makamı zor durumda bırakabileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan ise Toptan'la aynı fikirde değil. Erdoğan, Cumhurbaşkanının siyaset üstü konumu nedeniyle böyle bir düzenleme yaptıklarını açıkladı

Haberin Devamı

ERDOĞAN KATAR'DA - FOTO GALERİ

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesi ile ilgili kovuşturma açmada, Adalet Bakanlığının iznini aramanın en doğru yaklaşım olduğunu ifade ederek, “Böyle bir organla donatılmamış cumhurbaşkanlığı makamı, kovuşturma aşamasında böyle bir yetkilendirmeyle donatılması, cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakabilir” dedi.

“Değişiklik teklifinde, kovuşturma açma izninin cumhurbaşkanına bırakılmasına” ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Köksal Toptan, teklife göre, iznin, kovuşturma açıldıktan sonra söz konusu olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Toptan, kovuşturma açıldıktan sonra dosyayla ilgili karar verebilmenin, çok ciddi bir cezai incelemeyi gerektirdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“O nedenle şahsi kanaatim odur ki böyle bir organla donatılmamış cumhurbaşkanlığı makamı, kovuşturma aşamasında böyle bir yetkilendirmeyle donatılması, cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakabilir. Bu nedenle, bana göre, eskiden olduğu gibi Adalet Bakanlığının iznini aramak, en doğru yaklaşımdır. Çünkü Adalet Bakanlığının elinde, konuyla ilgili çok sayıda uzman, bakanı bilgilendirecek çok sayıda imkan vardır.”

KATAR'DAR TOPTAN'A CEVAP

Katar'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan ise 301'le ilgili değişikliğin AKP Grubu'nda uzun uzun tartışıldığını ve STK'ların da fikri alındıktan sonra son şeklinin verildiğini söyledi.
Toptan'ın dava açma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesi konusundaki eleştirileri hatırlatılan Başbakan Erdoğan, sorumluluğun Adalet Bakanı'na verilmesi durumunda siyasi kişiliği nedeniyle her kararın ardından tartışma çıkacağı düşüncesiyle yetkinin Çankaya Köşkü'ne bırakıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!