Köşk, yargıya müdahaleye ses çıkarmıyor

Güncelleme Tarihi:

Köşk, yargıya müdahaleye ses çıkarmıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2008 00:00

İstanbul Barosu’nun 130’uncu kuruluş yıldönümü kapsamında ’Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü’ bu yıl Yargıçlar ve Savcılar Vakfı Başkanı ve aynı zamanda Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olan Ömer Faruk Eminağaoğlu’na verildi.

Törende ödülünü alan Eminağaoğlu, Çankaya Köşkü’nü, uluslararası kuruluşların yargıya müdahaleyi de aşan sözlerine hiç ses çıkarmamakla eleştirdi. Eminağaoğlu konuşmasında, "Laiklik cumhuriyetin olmazsa olmazı. Laiklik, cumhuriyetin karakteristik özelliğidir" dedi. Eminağaoğlu’nun, "Yargı ve darbe, hukuk ve darbe gibi bugünlerde içerinden ve dışarıdan dillendirilen söylemler, yargının asla kabul etmediği müdahale şeklindeki saldırılardır, yargı bağımsızdır. Yargı yargıya bırakılmalıdır" sözleri salonda bulunan avukatlar tarafından alkışlandı. Konuşmasında Mahmut Esat Bozkurt’un Adalet Bakanı olduğu Cumhuriyetin ilk yıllarından örnek veren Eminağaoğlu, Atatürk’ün tutuklanan bir Fransız kaptan için Avrupalıların devreye girmesi üzerine, "Karar, Türk hakimlerinindir, karara müdahale edilemeyeceği" sözlerini hatırlattı. Eminağaoğlu, "Bugün ülkemizde uluslararası kuruluşların yargıya müdahaleyi de aşan sözlerine o gün Çankaya’dan çıkan ses bugün maalesef çıkamamaktadır" dedi.

Toplantıdan sonra soruları yanıtlayan Eminağaoğlu, AKP kapatma davasıyle ilgili, "Tamamen yasalar çerçevesinde görevini yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcımıza karşı yürütülen eylemler rahatsızlık yaratmıştır. Tehdit ve hakaret boyutuna varmıştır. Kapatma davasının değerlendirmesini yapacak olan Anayasa Mahkemesi’dir. TBMM değildir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!