Sınır ötesi PKK’lı infazı

Güncelleme Tarihi:

Sınır ötesi PKK’lı infazı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 08:00

Romanya’da 1998’de işlenen cinayet, 10 yıllık soruşturma sonucunda aydınlatıldı. Savcı, cinayeti, ’Romanya’da milliyetçi akımı güçlendirmek ve PKK ile mücadele etmek amacıyla bir vakıf kuran MHP’liler’in işlediğini öne sürdü. Kurban ise, PKK ajanı olduğu iddia edilen, uyuşturucudan sabıkalı Kemal Mumcu...

TIR şoförlüğü yapan ve 1996 yılından itibaren sık sık Romanya’ya gidip gelen 42 yaşındaki Kemal Mumcu, uyuşturucu ticareti suçundan bu ülkede bir süre tutuklandı. Zonguldak’ın Kurucaova Köyü’nden Mumcu, cezaevinden çıktıktan sonra da Romanya’da yaşamaya devam etti. Ancak Mumcu, 4 Aralık 1998’de, yine Romanya’nın Teleorman Kenti Beru Köyü ormanlığında şakağından tek kurşunla vurulmuş olarak bulundu.

ROMANYA DEVRETTİ Önce Romanya’nın yürüttüğü soruşturma sonuç alınamayınca Türkiye’ye aktarıldı. Dosyayı devralan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Cevat İşlek, cinayetle ilgili önemli bulgulara ulaştı ve 49 yaşındaki Ömer Önen adlı sanık, 30 Eylül 2007’de İstanbul’da tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne koyuldu. Savcı İşlek, sanık Ömer Önen’in kasten adam öldürmek suçundan 30 yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilmesini istedi.

PKK AJANIYMIŞ "Mumcu’nun, bir grup MHP’linin kurduğu Balkan Türk Kültür Vakfı’nın içine sızarak PKK’ya ajanlık yaptığı iddiasıyla öldürüldüğünü" savunan Savcı İşlek, Ankara 9.Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, Mumcu’nun öldürülmesi olayı ile ilgili gelişmeleri özetle şöyle anlattı: "Tanıklar Mehmet Ökeli, Faruk Altınsoy, Ali Aydın ve Adnan Menderes Erden’in ifadelerine göre, MHP üyesi Ahmet ve Ayhan Aydın, Romanya’ya adı geçen vakfı kurmak amacıyla gittiler. Bu vakıf vasıtasıyla PKK terör örgütüne karşı koymayı amaçladılar. Ömer Önen, Faruk Erdoğan, Kaya Süleyman, Ramazan Özgür, başka şahıslarla birlikte şiddet kullanarak milliyetçi harekete destek olmayanları korkuttular.

TABANCA DEĞİŞTİRDİ Romanya’da tanık olarak dinlenen Kemal Ökeli, Aralık 1998’de Önen ve arkadaşlarıyla görüştüğünü söyledi. Önen, Ökeli’ye, "PKK lehine casusluk niyetinde olduğunu anlayınca, Kemal Mumcu’yu şakağına dayadığı tabanca ile öldürdüğünü" söyledi. Öldürme şeklini ayrıntılı olarak anlatan Önen, ’Diz çöktürdüm. Tetiği çektim. Tabanca iki kez ateş almayınca başka bir tabanca ile vurarak öldürdüm’ dedi.’’

Deliller örtüştü

BAŞSAVCI Cevat İşlek’in iddianamesi şöyle devam ediyor: ’’Romanya adli makamlarının olay yeri incelemelerinde patlamamış bir mermi bulması, maktûlün sağ şakağından vurularak öldürülmesi, tanık ifadesini doğruladı. Ömer Önen’in, cinayetten sonra Türkiye’ye gelmesi de üzerine atılı suçu işlediğine dair şüpheleri kuvvetlendirdi. Tüm soruşturma dosyasından, şüpheli Ömer Önen’in, maktûl Kemal Mumcu’yu ele geçirilemeyen tabanca ile vurarak öldürdüğü anlaşıldı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!