Fransa’da cumhurbaşkanı Türkiye’de bakan uğurladı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da cumhurbaşkanı Türkiye’de bakan uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 07:00

İstiklal Savaşı’nın son gazisi Yakup Satar, önceki gece saat 21.45 sıralarında Eskişehir Hacı Seyit Mahallesi Duatepe Sokak’taki Tuğçe Apartmanı 3’üncü katındaki evinde yaşamını yitirdi. Atatürk’ün askeri, yaşamı kadar mütevazi bir askeri törenle toprağa verildi.

Fransa’da cumhurbaşkanı Türkiye’de bakan uğurladı
Haberin Devamı

Reşadiye Camii’nde öğle namazının ardından düzenlenen cenaze törenine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, 1’inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, AKP milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk, MHP Milletvekili Beytullah Asil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaveri Jandarma Albay Selim Okyar hazır bulundu. Reşadiye Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası son gazinin Türk bayrağına sarılı tabutu askerlerin omuzunda top arabasına konuldu. Satar, Asri Mazarlık’ta 1993 yılında vefat eden eşi Meryem Satar’ın yanında toprağa verildi. 6 çocuk ve 50 torun sahibi Yakup Satar, geride miras olarak 70 bin YTL değerindeki bir daire ile İstiklal Madalyası’nı bıraktı. Satar, 260 YTL aylık gazilik maaşı alıyordu. İstiklal Savaşı Gazisi Satar son olarak idrar yollarındaki iltihaplanma nedeniyle 15 Şubat’ta Eskişehir Asker Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Satar 10 günlük tedaviden sonra evine getirilmişti. 1898 yılında Kırım’da doğan ve ailesiyle Eskişehir’e göç eden Satar, 1’inci Dünya Savaşı’nda Basra Cephesi’nde savaştı. Sakarya Meydan Muharebesi’nde düşmana karşı mücadele eden Satar, savaş sonunda Eskişehir’e döndü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, yayınladıkları mesajlar ve Satar’ın ailesini gönderdikleri telgraflarla başsağlığı dilediler.

İŞTE SON GAZİNİN CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

Haberin Devamı

Bir devrin sonu

HÜRRİYET, 29 Ekim 2003’te aşayan gaziler için ’Son Kahramanlar’ eki vermişti. O günden bu yana son kalan son gaziler birer birer aramızdan ayrıldı. Son gazi Eskişehirli 109 yaşındaki Yakup Satar’ın da ölümüyle bir devir kapandı.

Yakup gaziye Unakıtan ona Sarkozy geldi

/images/100/0x0/55ead377f018fbb8f8992841


TÜRKİYE son gazisini sadece bir bakanın katıldığı sade törenle uğurlarken, Fransa 12 Mart’ta 110 yaşında ölen ve Birinci Dünya Savaşı’ndan kalan son gazisi Lazare Ponticelli’yi eski ve yeni cumhurbaşkanları Jacques Chirac ile Nicolas Sarkozy’nin katıldığı muhteşem bir devlet töreniyle uğurlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!