İşte olası kararlar ve AKP için sonuçları

Güncelleme Tarihi:

İşte olası kararlar ve AKP için sonuçları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2008 07:25

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Hürriyet’e, "Getirilen yasak siyasi partiye ilişkin olur. Anayasa’ya göre bir partinin kapatılmasına neden olan kişi, başka bir partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamaz. Bağımsız olarak siyaset yapmaya engel yok. Partili siyaset yasağı var. Olası bir kapatma ve siyasi yasak kararı Erdoğan’ın bağımsız adaylığına engel teşkil etmez" dedi. Türk, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği olası kararlar ve sonuçlarını şöyle anlattı:

HAZİNE YARDIMI KESİLEBİLİR: Anayasa Mahkemesi’nin kapatma dışında bizim dönemimizde 2001’de getirilen Hazine yardımından tamamen veya kısmen kesme cezası verme olasılığı da var. Anayasa Mahkemesi kapatma dışında AKP’ye Hazine yardımından kesme cezası verebilir.

MİLLETVEKİLLİKLERİ DÜŞER: Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kapatılmasına söz ve beyanları ile neden olduğuna karar verdiği kişilere beş yıl süreyle siyaset yasağı koyar ve milletvekilliklerinin düşürülmesine de karar verir. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

ERDOĞAN YARGILANABİLİR: Milletvekilliğinin düşmesiyle birlikte Erdoğan’ın dokunulmazlığı kalkar. Başbakan hakkında daha önceden açılmış dava veya davalar varsa bunlardan yargılanır hakkında yeni soruşturma ve dava açılabilecekse, yeniden dokunulmazlık alana kadar yürütülebilir.

HÜKÜMET DÜŞER:
Erdoğan’a, siyaset yasağı getirilip milletvekilliğinin düşürülmesi, AKP hükümetinin de düşmesi sonucunu doğurur. Çünkü Başbakanın bir milletvekili olması gerekiyor. Anayasa’nın 84. maddeye göre Erdoğan’ın milletvekiliği düşerse, AKP hükümeti de düşer.

SEÇİM YAPILABİLİR: Siyasi yasak istenen 71 kişiden 40’ı milletvekili. Bunlardan 28’inin milletvekiliğinin düşürülmesine karar verilirse, Anayasa’nın 78. (Meclis’te yüzde 5’lik boşalma halinde ara seçim şartı) maddesi gereği üç ay içinde ara seçime gitmek mecburi hale gelir. Bu durumda ara seçim ya da genel seçim ilan edilebilir.

BAĞIMSIZ SEÇİLEBİLİR: Bu durumda Erdoğan bağımsız olarak Meclis’e girer ve ona destek verecek bir bağımsızlar topluluğu ile yeniden Hükümet’i kurma görevini elde edebilir.

GÜL ÇEKİLMELİ: Burada yargılanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül değil AKP’dir. AKP’nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelip gelmediğidir. İddianamede, Gül’ün Dışişleri Bakanı olarak gönderdiği yazılar, yaptığı konuşmalar yeralmaktadır. Siyasi yasak ise milletvekilleri için sözkonusudur. Ancak, Cumhurbaşkanı Anayasa gereği partisizdir. Bu durumda, Cumhurbaşkanı laik Türkiye Cumhuriyeti’nin başkanı sıfatıyla laikliğe aykırı fiillerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatılan bir siyasi partinin siyasi yasaklılar listesinde yer alırsa, hukuki açıdan değil ama siyasi etik bakımından çekilmesi gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!