Anne dedi, kesilmekten kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Anne dedi, kesilmekten kurtuldu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 10:02

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Selimiye Köyü’nde zamansız öttüğü için kesilmek üzere olan horoz "anne'' diye bağırınca canını kurtardı.

Haberin Devamı

Mehmet Ali ismi verilen horoz, kümesinden elle tutulup her çıkarıldığında “anne anne'' diye bağırmaya baÅŸladı. Veteriner Hekim Alev Kan Baltacıgül, görenlerin hayretle izlediÄŸi durum hakkında “Horozların her kuÅŸ cinsi gibi ses taklit etme yeteneÄŸi vardır. Ancak daha önce baÅŸka horozların konuÅŸtuÄŸu yönünde haberler okudum ama ilk kez duyuyorum. Tek kelime öğrenemeyen papaÄŸanımdan daha kabiliyetli'' ÅŸeklinde konuÅŸtu. Â

 

İlginç gelişmeler, Marmaris’e 42 kilometre uzaklıkta bulunan Selimiye’de yaşayan, balıkçılıkla geçinen Mete ailesinin bahçesinde geçen hafta başladı. Anne, baba iki oğul, gelinler ve çocuklarla birlikte ailenin 9 üyesinin barındığı iki katlı evin bahçesindeki kümesin tek horozu, zamansız ötmeye başladı. Horozun zamansız ötüşü, başta evin en küçük bireyi bir yaşındaki Leyla olmak üzere herkesi rahatsız etti. Horoz sesiyle uyanan, Leyla’nın ağlamaları sıklaştı, evdeki huzursuzluk arttı. Toplanan aile meclisi, horozu kesme kararı aldı. Kesim için görevlendirilen Mehmet Ali Mete, (34) kafese girip tuttuğu horozu bahçeye çıkarttı. Tam bu sırada, bahçede bulunanları şok eden bir gelişme yaşandı, horoz defalarca “anne'' diye haykırdı. Mehmet Ali Mete’nin yakın arkadaşı Şaban Keleş’in cep telefonunun kamerasına da yansıyan olay karşısında horoz kesimi kararından vazgeçildi. “Mehmet Ali'' ismi verilen horoz, 10 tavuğun bulunduğu kümesin yeniden paşası oldu. Kümesten elle tutulup her çıkartıldığında da “anne'' diye bağırmaya başladı.

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea66c9f018fbb8f87d8697
Kendi adını taşıyan horozu kesmek için eline aldığında duyduğu seslere inanamadığını belirten, Mehmet Ali Mete, “Horozumuz 1.5 yaşında, daha öncede çok kez elime almıştım ama kesmek için tuttuğumda korkusundan olsa gerek “anne'' diye ötmeye başladı. O an ne yapacağımı şaşırdım. Onu kesmemeye karar verdik'' dedi.

 

Haberin Devamı

"PAPAÄžANIMDAN Ä°YÄ° KONUÅžUYOR''Â

 

Horozların her kuş cinsi gibi ses taklit etme yeteneği olduğunu Veteriner Hekim Alev Kan Baltacıgül, görenlerin hayretle izlediği durumu şu sözlerle açıkladı:


“Horozların ses taklit etme yeteneği olduğunu biliyorum. Daha önce başka horozların konuştuğu yönünde haberler okudum ama ilk kez duyuyorum. “Anne'' diye bir ses algılanıyor ama tabi ki, horoz için sesin manası bu değil elbette, bir haykırma. İki yıldır beslediğim papağanım `Canko' tek kelime öğrenemedi. Bu horoz, papağanımdan daha kabiliyetli'' şeklinde konuştu.

    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!