’Kapatma’ pazartesi oylanacak

Güncelleme Tarihi:

’Kapatma’ pazartesi oylanacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2008 01:33

AKP’nin kapatma davasına ilişkin ön inceleme raporu önceki akşam kendilerine dağıtılan Anayasa Mahkemesi üyeleri hafta sonu da çalışmak üzere eve iş götürdüler.

Türban davasının da raportörü olan Doç Dr. Osman Can önceki akşam iki seçenekli raporunu tamamlamış ve rapor üyelere dağıtılmıştı. Raporda, ilk seçenekte "AKP iddianamesinin iade koşullarının bulunduğu", ikinci seçenekte ise "AKP iddianamesinin Anayasa Mahkemesi’ne sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağı" belirtiliyor.

YORUM RAHATSIZLIĞI Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında, AKP’nin kapatma davasının daha ön inceleme bile yapılmadan televizyon programlarına konu edilip, sonuçlarına ilişkin değerlendirme yapılması, üyeleri seçen cumhurbaşkanına göre ad ve görüntülerin verilerek yorum yapılması çok büyük rahatsızlık yarattı.

TARTIŞILACAK 11 kişilik Anayasa Mahkemesi heyeti, pazartesi sabahı Haşim Kılıç başkanlığında toplanarak, AKP iddianamesiyle ilgili ön incelemeyi yapacak. Toplantıda önce rapor tartışılacak, daha sonra oylama yapılarak karar verilecek. Karar salt çoğunlukla alınacak. 11 üyeden 6’sının oyu karar için yeterli olacak. Karar seçenekleri şöyle:

KABUL SEÇENEĞİ Eksiklik bulunmadığı sonucuna varılırsa iddianamenin kabulüne karar verilecek. Bu durumda, ön savunma için iddianame AKP’ye gönderilecek. AKP bir ay içinde ön savunma yapacak. Ek süre talebinde bulunulursa, mahkeme değerlendirecek. "Ön savunma"nın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek ve bu sırada ek deliller gönderebilecek. Kapatmaya karar verilebilmesi için 7 oy gerekecek.

İDDİANAMENİN İADESİ SEÇENEĞİ Raporda gösterilen, "Ek 17 klasördeki bazı delillerin iddianamede olması, AKP’lilerin, ’Türbanlı kamu görevlilerine, laikliğe’ ilişkin basına yansıyan bazı beyanlarının alınıp, bunları tekzip eden açıklamaların dosyaya konulmaması, sadece aleyhe değil lehe delillerin de toplanması gerektiği ve mutlak delil sayılabilecek AKP’lilerin mahkûmiyetlerine ilişkin karar olmaması" konuları incelenecek. CMK’ya göre eksiklik sayılmaları halinde, AKP iddianamesinin iadesine de karar verilecek. Bu durumda Başsavcı Yalçınkaya’nın kararda gösterilen eksiklikleri tamamlayarak yeniden iddianame düzenleme imkanı bulunacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!