Açılan dava çok anlamsız

Güncelleme Tarihi:

Açılan dava çok anlamsız
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 00:00

Alman Hükümet Sözcüsü Thomas Steg, AKP’ye açılan kapatma davasını çok endişe verici ve anlamsız bulduklarını söyledi. Steg, "Bu dava Türk milletinin iradesine karşı açılmıştır. Reddedilmesini bekliyoruz" dedi.

ALMAN Hükümeti, AKP’ye açılan kapatılma davasını "Türk milletinin iradesine karşı açılmış bir dava" olarak nitelendirdi. Hükümet Sözcüsü Thomas Steg, dün Berlin’deki basın toplantısında, şöyle konuştu: "Türk Yargıtay Başsavcısı’nın aldığı karar bizim için anlamsızdır ve biz bu kararı endişe verici olarak değerlendiriyoruz. AKP çok açık şekilde demokratik bir partidir. AKP, 2007’de özgür, adil ve demokratik ortamda yapılan seçimleri açık bir şekilde yüzde 47 ile kazanmıştır. Başsavcı’nın açtığı dava, Türk halkının iradesine karşı bir harekettir. AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, haklı olarak ve Alman hükümetinin de ortak kararıyla Yargıtay Başsavcısı’nın başvurusunun AB’nin prensipleriyle uyuşmadığını açıklamıştır."

REDDEDİLMELİ Sözcü Steg, Anayasa Mahkemesi’nin davayı reddetmesini beklediklerini vurguladı. Steg, Başbakan Merkel’in İsrail gezisi dönüşü bir değerlendirme yapacağını belirterek, şunları söyledi: "Başbakan Merkel İsrail’de olduğu için Türk Başbakanı’yla görüşemedi. Ancak tabii ki Alman Büyükelçisi ve Angela Merkel’in Dışişleri Danışmanı, Türk yetkililerle görüştü. Almanya, Türkiye’nin parti kapatmayı zorlaştıracak, demokratik hukuk devlet yapısına güvenmektedir."

İsrail’de bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de AKP’nin, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan başkanlığında demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini uygulamak istediğini vurguladı. "AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı anlayışla karşılamadım" diyen Steinmeier, AKP’nin, adil ve demokratik seçimlerle Türk vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu tarafından yeniden ülkeyi yönetmekle görevlendirildiğine dikkat çekti. Steinmeier, "Türk Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlığına güveniyor ve bu istemin hızlı şekilde reddedileceğine inanıyorum" dedi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini Roma’daki Yabancı Basın Birliği’nde yaptığı basın toplantısında AKP’nin kapatılma davasını değerlendirirken "AB’ye üye olmak isteyen ve bu yolda ciddi ve başarılı reformlar yapan bir ülkede siyaset ve düşünce özgürlüğü teminat altında olmalıdır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!