Bartholomeos’tan büyük operasyon

Güncelleme Tarihi:

Bartholomeos’tan büyük operasyon
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 07:00

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nde Patrik Bartholomeos’tan büyük "temizlik" operasyonu...

Patrikhane’de gizli tutulan sürpriz revizyona göre Bartholomeos, patrik olma ihtirası içindeki Sivas Metropoliti Dimitrios ile "sağ kolu" Alaşehir Metropoliti Meliton’u Fener yönetiminden uzaklaştırdı. Bartholomeos’un operasyonu Atina’da "Fener, artık Ankara’ya daha yakın" yorumlarına neden oldu.

PATRİK Bartholomeos, ani bir kararla İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nde önce özel kalem müdürü Sivas (Sevastia) Metropoliti Dimitrios’u kovdu, ardından da patrikhanedeki sekreteryaların koordinatörü ve bir süre öncesine kadar "sağ kolu" sayılan Alaşehir (Philadelphia) Metropoliti Meliton’un istifasını tereddütsüz kabul etti. Bartholomeos’un herkesi şaşırtan bu "temizlik operasyonu" Yunan basınıda "Fener artık Ankara’ya daha yakın" yorumlarıyla duyuruldu.

Gerek Dimitrios gerekse Meliton, patrikhanede aşırı otoriter ve her istediğini yaptıran, acımasız ikili olarak niteleniyordu. Gerek yabancı heyetlerin ziyaretleri, gerekse yabancı ülkelerdeki temaslar, bu ikilinin sorumluluğunda idi. Yabancı politikacılarla, diplomatlarla diyalogları Dimitrios ile Meliton yürütüyordu. Bartholomeos, Türkiye dışındayken patrikhaneyi yine bu ikili yönetiyordu.

KUTSAL İTTİFAK

Edinilen bilgilere göre, her iki metropolitin de gelecekte patrik olma ihtirasları vardı. Bu nedenle de aralarında "kutsal ittifak" kurdukları öne sürülüyor, patrikhanede adeta "ayrı bir krallık" ilan ettikleri söyleniyordu. Dimitrios, bu nedenle Fener’de dini hiyerarşi açısından "iki numaralı taht" sayılan Kadıköy (Halkedon) Metropolitliği’ne göz dikmişti. Kadıköy Metropoli Meliton’un (Philadelphia metropoli’nin adaşı) uzun zamandan beri hasta olmasını fırsat sayan Dimitrios, kendisini bu makama ataması için Bartholomeos’a baskı yapıyordu. Sivas Metropoliti’nin, bizzat patriğin şahsına yönelik suçlamalarda bulunması üzerine Bartholomeos "Ya istifa etsin ya özür dilesin" diyerek rest çekti. Alaşehir Metropoliti Meliton da Dimitrios’a destek çıkınca, Patrik Bartholomeos bir süre öncesine kadar "sağ kolu" bilinen ve Rum vakıfları ile eğitim konularından da sorumlu din adamının "sekreteryalar koordinatörlüğü"nden istifasını kabul ederek Fener yönetiminden uzaklaştırdı.

İLİŞKİLERE GÖLGE

İddialara göre Meliton, Patrikhane’nin Ankara, Atina ve Moskova ile ilişkilerine en azından "gölge düşüren", bazen de gerginliğe neden olan politikalar izliyordu. Meliton’un aynı zamanda Bartholomeos’u güç durumda bırakan bazı bilgileri Yunan basınına sızdırdığı da ileri sürüldü. Bartholomeos’un Patrikhane’de çok güçlü iki ismi yönetimden uzaklaştırması kilise çevrelerinde "Patrik, oyunu hákimi olduğunu kanıtladı" yorumalarına yol açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!