Peygamber benzetmesi

Güncelleme Tarihi:

Peygamber benzetmesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2008 08:00

’Dünya sahnesinde bir köylü çocuğu’ başlıklı haberinde The Economist Dergisi, Fethullah Gülen için şu ifadeyi kullandı: Kendi ülkesinde şerefle ve biraz da şüpheyle karşılanan ’peygamber’.

THE Economist Dergisi, "Dünya sahnesinde bir köylü çocuğu" başlığıyla haber yaptığı Fethullah Gülen için tırnak içinde "peygamber" nitelemesini kullandı. Dergi, "Kendi ülkesinde şerefle ve biraz da şüpheyle karşılanan ’peygamber’" şeklindeki girişle başlayan yazı için, muhabirini Gülen’in memleketi olan Erzurum’un Korucuk köyüne gönderdi.

Türbanlı kadınlardan oluşan "Gülenist kardeşliğin" köyde kapı kapı dolaştığını ve harem-selamlık toplantılar düzenlediğini yazan dergi, kuzen Necdet Gülen’in "Allah’a şükür köyümüzün tamamı Müslüman ve ’habis’ internet burada yok" şeklindeki sözlerini aktardı. Yazıda, yeni bir camisi olan, ancak evleri kerpiçten yapılan 600 nüfuslu köy, "dindarlığın mükafatının hala beklendiği bir yer" olarak tanımlandı.

KADINLARA BASKI

"İstanbul’da Fethullah Gülen’e yakın gruplarda hem türbanlı, hem de türbansız kadınların birlikte görüldüğü" hatırlatılan yazıda, "Ancak Erzurum gibi yerlerde dindar kadınların başlarını örtme ve muhafazakar davranmaları yönündeki toplumsal baskı çok ezici" dendi.

KİLİT VARLIKLARI

"Gülenist" şebekenin Türkiye’deki "kilit varlıklarının" başında, bir üniversite, bir gazete ve çeşitli işletmelerin yanısıra, öğrenci yurtlarının geldiği belirtilen yazıda, "Barınacak yer bulmak için gelen gençlerin daha sonra harekete dahil olup oruç ve namaz rejimini izlemeye başlaması tanıdık bir görüntü" ifadesi kullanıldı.

Dergi, bir İçişleri Bakanı’nın, Türk emniyetinin yüzde 70’nin "Gülen sempatizanı" olduğunu belirttiği, ancak ordunun "çok şüpheli" kalmayı sürdürdüğünü öne sürdü. Hareketin "apolitik" olduğu, fakat "laik ana muhalefet" dışında tüm siyasi partilerle bağlantıları olduğu belirtilen yazıda şu iddia da dikkat çekti: "Gülenciler AKP ile birçok ortak noktaya sahip. İşbirliği yapsalar da, çıkarları birebir aynı değil. Söylentiye göre, ılımlı İslamcı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Emniyet Müdürü’nü görevden almaktan imtina etmesi, Gülen hareketinin de bu değişimi istemesinden ve Erdoğan’ın onlara boyun eğmiş gözükmek istememesinden kaynaklanıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!