Tüm dünyadan tam destek

Güncelleme Tarihi:

Tüm dünyadan tam destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2008 00:00

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyine sınır ötesi harekatını dünya dikkatle izliyor. Ülke ülke, tepkiler şöyle:

HAREKATTAN SON FOTOĞRAFLAR..

SINIRA YAKIN BÖLGELERE ASKER SEVKİYATI YAPILIYOR

ABD: Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Matthew Bryza, Brüksel’de gazetecilerin soruları üzerine, "Müthiş bir haber değil" dedi ve kara operasyonunun yeni bir aşama olduğunu söyledi. Bağdat’taki ABD Ordu Sözcüsü Tuğamiral Gregory Smith de, "Türkiye, masum sivillere ya da Irak altyapısına zarar verilmemesi için mümkün olan her şeyi yapacağına dair güvence verdi" ifadesini kullandı.

IRAK: Başbakanı Nuri el-Maliki, Başbakan Erdoğan ile telefon görüşmesinde, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine saygı göstermesini istedi, güvenlik ve istikrarın görüşmeler yoluyla sağlanması gereğine işaret etti. Buna rağmen, Türkiye’nin güvenlik ve istikrarını desteklediğini vurgulayan Maliki, "PKK’nın her iki ülke için tehdit ve tehlike oluşturan terörist bir örgüt" olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, operasyonun ’büyük bir harekat olmadığını’ söyledi. Zebari yaptığı açıklamada, "Irak sınırından sadece birkaç yüz Türk askerinin içeri girdiğini" öne sürdü. Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, IKDP lideri Mesud Barzani’nin operasyon bölgesine gittiğini söyledi. Dizayi, "Bu sabah sınırdan sivil bulunmayan bölgelere Türk askerinin girdiğini öğrendik. Peşmergeye Türk askeri ile çatışma emri kesinlikle verilmemiştir. Kendi vatandaşlarını koruma emri verilmiştir. Biz diyalog çağrımızı yineliyoruz" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ: AB Komisyonu, sınır ötesi kara harekáta ilişkin izlenen gelişmelerin tavırlarında değişiklik yaratmayacağını bildirdi. AB Komisyonu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü, Türkiye’nin, vatandaşlarının can güvenliği konusunda endişe ve ihtiyaçlarını anladıklarını, ancak ölçüsüz güç kullanımından kaçınılmasını, uluslararası hukuk ve insan haklarına saygı gösterilmesini beklediklerini ifade etti. Sözcü ayrıca, AB’nin uluslararası arenada Türkiye’ye her zaman yardımcı olma taraftarı olduğunu sözlerine ekledi. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise, Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını, ancak harekatın en iyi yanıt olmadığını düşündüklerini belirtti.

İNGİLTERE: Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin PKK terör örgütüne yanıt verme arzusunun anlaşıldığını, ancak, sorunun diplomatik yollarla çözülmesini tercih ettiklerini ve bu yönde çaba gösterdiklerini bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye’nin sivil halka zarar gelmemesi için azami çabayı göstermesini ve Türk askerinin Irak topraklarını mümkün olan en kısa sürede terk etmesini arzu ettiklerini belirtti.

ALMANYA: TSK’nın sınır ötesi operasyonundan endişe duyduğunu bildirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Jaeger, operasyonu ’büyük endişeyle’ izlediklerini belirterek, Türk birliklerinin Irak’ta bulunmasının ’büyük bir istikrarsızlık riski’ oluşturduğunu söyledi. Türk hükümetinin, teröre karşı mücadele kapsamında faaliyetlerini sadece kendi halkının korunmasına yönelik adımlarla sınırlamasını isteyen Jaeger, "Her şart altında uluslararası hukuka uyulması, her tür tutum için ölçüt olmalıdır" dedi. Alman televizyon kanalları, haber bültenlerinde TSK’nın sınır ötesi operasyonuna geniş yer verdi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!