42 yeni ilçe

Güncelleme Tarihi:

42 yeni ilçe
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 07:00

Hükümet, türban adımından sonra yerel seçimler öncesi, tartışma nedeni olacak bir karara daha imza atarak İstanbul’un Kadıköy, İzmir’in Konak ilçelerini bölme kararı aldı.

HÜKÜMET, yerel seçimler öncesinde tartışılacak bir karar imza atarak seçim kazanamadığı İstanbul’un Kadıköy, İzmir’in Karşıyaka ve Konak İlçelerini bölme kararı aldı. Ankara’da ise Çankaya İlçesi’ni bölmekten son anda vazgeçen hükümet, sadece Pursaklar’ı ilçe yapmayı benimsedi. Bakanlar Kurulu’nda dün imzaya açılan tasarı ile İzmir’de, Karşıyaka İlçesi bölünüp Bayraklı, Konak İlçesi’de bölünüp Karabağlar adıyla iki yeni ilçe kurulması kararlaştırılırken, İstanbul’da da Kadıköy İlçesi de Ümraniye ve Üsküdar’dan koparılan böylgelerle Ataşehir adında yeni bir ilçe kurulması öngörüldü. Başlangıçta Erengazi olarak düşünülen bu ilçenin adı halktan da gelen talepler doğrultusunda son dakikada Ataşehir olarak değiştirilirken, İstanbul’da Arnavutköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi olarak yedi yeni ilçe daha kurulması kararlaştırıldı.

ÇAYYOLU’NDAN VAZGEÇİLDİ

Eminönü Belediyesi ise Fatih İlçesi’ne dahil edildi. Ankara’da ise Çankaya Belediyesi’nin bölünmesinden son anda vazgeçildi. Çankaya ve Yenimahalle İlçelerine bağlı olan Çayyolu’nun ilçe yapılması fikrinden de vazgeçildi ve sadece Pursaklar İlçe olması öngürüldü. Kulislerde, bu vazgeçme kararının altında Çayyolu’nun büyük bölümünün AKP’li belediye sınırları içinde olmasının yattığı öne sürülüyor. Kulislerde ayrıca, bu yeni kanunun AKP’nin kazanamadığı yerleri bir yıl sonra yapılacak seçimlerde kazanmak yaptığı iddiaları da seslendiriliyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, dün yapılan Bakanlar kurulu toplantısının ardından kurul gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahin, toplantıda yeni Belediyeler Kanunu ile ilgili uzun değerlendirmeler yapıldığını açıkladı ve tasarının imzaya açıldığını bildirdi.

KADIKÖY BÖLÜNDÜ

İstanbul’un Kadıköy İlçesi, Üsküdar ve Ümraniye’den alınan parçalarla bölündü. Ataşehir İlçe oldu. Türkiye’nin diğer yeni ilçeleri ise şunlar:

Ankara Pursaklar

ANTALYA Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa

diyarbakIrBağlar, Kayapınar, Sur Yenişehir

kocaeli Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit, Kartepe

izmir: Bayraklı, Karabağlar

mersin: Akdeniz, Toroslar, Yenişehir

SAKARYA Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan

samsun Atakum, Canik, İlkadım

ERZURUM Palandöken ve Yakutiye

ESKİŞEHİR Odunpazarı ve Tepebaşı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!