Türbanı empoze etmek hatadır

Güncelleme Tarihi:

Türbanı empoze etmek hatadır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Washington Üniversitesi’nde Türk edebiyatı ile ilgili bir sempozyuma katılan Orhan Pamuk, İtalyan La Repubblica Gazetesi’nin türban ile ilgili sorularını yanıtlarken, "Türbanı zorunlu kılmak hatadır. Türban köktendinci bir eylem değil, biz Türkler için gelenektir. Batı’daki fulara benzer. Türkiye’de türban takan kadınların yüzdesi hayli yüksektir. Sadece AKP yanlıları değil, sosyal demokratlara yakın olanlar tarafından da benimsenmiştir. Ancak konu naziktir ve başkaları tarafından empoze edilmesi hatadır" şeklinde konuştu. Pamuk, türbanın Türkiye’de bir ’paradoks haline geldiğini’ belirterek, şunları söyledi:

ERDOĞAN’IN KIZLARI

"Bakın, Başbakan Tayip Erdoğan, türbanlı kızlarını özgürlüklerini hissetmeleri için muhafazakar Başkan George Bush’un ülkesi ABD’ye gönderdi. Erdoğan güçlü olduğu için bunu yapabildi. Ama Türkiye’de birçok kadın bu konuda savunmasız."

ANLAMAYA ÇALIŞMALI

Gazetenin, "Meydanlara inerek siyasi simge olarak gördükleri türbana karşı direnenlere bakılırsa, türban bir özgürlük hakkı mı, yoksa dini zorlama mı" sorusuna da Pamuk, şu karşılığı verdi: "Yanıt ararken bile insan şaşırtıcı ve aptalca sorularla karşılaşabiliyor. Bence ideali davranışlara saygı göstermek. Anlamaya çalışmak, güç ve yetki kullanmamaktır. Yanlış çözüm önermek de hatadır."

AMACIM KIZDIRMAKTI

Pamuk, ’Kar’ adlı romanının temasının örtünme ile ilgili olduğunu hatırlatarak, "Yazmaya başlamadan, o dönemde Kars’ta yerinde incelemelerde bulundum, insanlarla konuştum. Türkiye’nin gerçeklerini gördüm. Aslında Kar, siyasi bir romandır. Amacım insanları kızdırmaktı. Kızdılar da. Roman okundu, tartışıldı, konuşuldu. Çünkü kitap format olarak insanlığı inceleyen, geliştiren, değiştiren, yaşayan davranışları yansıtmakta" dedi.

Pamuk, bir başka sonu üzerine, "Kar" kitabında yer alan İtalyan şarkıcı Peppino di Capri ile Rus yazar Turgenyev için, "Her ikisi de eserleriyle hüznü simgeliyorlar. Kar’da da hüzün vardı. Bunun için kullandım" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!