Eşme’den ’yapı değişti’ istifası

Güncelleme Tarihi:

Eşme’den ’yapı değişti’ istifası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki ilk toplantısını, üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliği tartışmalarının gölgesinde yaptı. Yeni üyelerle yapılan ilk toplantıda, kurulun ikinci ismi Prof. Dr. İsa Eşme başkanvekilliği görevinden istifa etti.

Özcan’ın göreve geldiği gün yetkilerini askıya aldığı Eşme, başkanvekilliğine devam etmesi konusunda, kurulun çoğunluğundan destek görmedi. Eşme, Üniversitelerarası Kurul’dan (ÜAK) seçilerek geldiği YÖK üyeliğinden ise ayrılmadı. Eşme, açıklamasında "Kompozisyonu son atamalarla değişen genel kurulun çoğunluğunun, bundan sonraki icraatımda yeterli desteği vermeyeceği ve başkanın yeni başkan vekilleriyle daha uyumlu çalışacağı görüşünün ağırlık kazandığı izlenimini edindim. YÖK Başkan Vekilliği’nin faaliyetleri genel kurul kararıyla hayata geçirilebildiğinden, mevcut koşullarda görevimi daha fazla sürdürme imkanı bulunmamaktadır" dedi. Eşme’nin de ayrılmasıyla, YÖK’ün iki başkanvekilliği de boş kaldı.

YÖK Başkanı Özcan ve beraberindeki 14 üye, dün Anıtkabir’i ziyaret etti. Bu ziyarete, Genel Kurul’a katılmalarına karşın YÖK üyeleri Prof. Dr. Yekta Saraç, Prof. Dr. İzzet Özgenç ve Prof. Dr. Atilla Eriş gelmedi. Saraç ve Özgenç’in Anıtkabir’e gelmemesine neden gösterilmedi. ÜAK kontenjanından gelen Eriş’in ise eşi rahatsızlandığı için toplantının sabahki bölümünden biraz erken ayrılarak, hastaneye gittiği öğrenildi. Londra’da bulunduğu için genel kurul toplantısına hiç katılamayan Prof. Dr. Engin Ataç ile hava muhalefeti nedeniyle toplantının ilk bölümüne yetişemeyen Necmi Yüzbaşıoğlu da Anıtkabir’e gelemedi.

Özcan, Anıtkabir Özel Defteri’ne özetle, şunları yazdı: "Çalışmalarımızda göstermiş olduğunuz, çağdaş uygarlık hedeflerine doğru ilerlemede kararlıyız. YÖK Genel Kurulu ve üniversiteler olarak; laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı olarak, eğitim ve öğretim faaliyetlerine özenle devam edeceğimizi huzurlarınızda tekrarlıyoruz. Amacımız, akademik özgürlük ve üniversite özerkliğinin, bütün boyutları ile mevcut olduğu, hesap verilebilirlik, saydamlık ve kalite güvencesini benimsemiş üniversite sistemini gerçekleştirmektir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!