’Süreç dursun’a olumsuz yanıt

Güncelleme Tarihi:

’Süreç dursun’a olumsuz yanıt
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 00:00

Yükselen türban gerilimi üzerine DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, liderler turuna çıktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Sezer’in "Uzlaşma olana kadar süreç durdurulsun" talebine olumsuz yanıt verirken, ’çene altı’ formülünü içeren Yükseköğretim Yasası’nın ek 17. maddesindeki değişiklik için açık kapı bıraktı. Sezer, dün ilk olarak Erdoğan’a giderek türban değişikliği nedeniyle ortamın gerildiğine dikkat çekti ve görüşmelerin ertelenmesini önerdi. Erdoğan, ertelemeye yanaşmadı ve "Anayasa süreci başladı. Bunu hem durdurmak doğru değil, hem de mümkün değil" dedi. Erdoğan, sözlerini "Ancak 17. madde konusunda bir değişiklik öneriniz varsa birlikte çalışır önerinizi değerlendiririz" dedi.

KENDİNİ BAĞLAMIŞ Sezer, çıkışta yaptığı açıklamada, "Sayın Başbakan bu kaygıları tam olarak paylaştığını söylemedi; ama bir çözüm arayışı içinde olduğunu açıkçası hissettim. Ancak gelinen noktada kendisini bağlamış görünüyor" dedi. Yükseköğretim Kanunu’nun ek 17. maddesiyle ilgili bir soru üzerine Sezer, detaya girmediklerini belirtti. "Anayasa Mahkemesi’ne gidileceğinihatırlattınız mı?" sorusuna da Sezer, "Tabii. Sayın Başbakan çok tepkili, dinlemedi orada beni" karşılığını verdi.

MHP REDDETTİ Sezer’in önerisini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kesin bir dille reddederek, şunları söyledi: "İrtica ve diğer tehditlere karşı da sürecin sonuçlandırılması yararlı olacak. Sorun çözülürse kaygılar da azalacak. 40 yıldır sürekli istismar konusu yapılan bu soruna bir son vermek gerekir. Artık genç kızlarımızın başörtüsü üzerinden din istismarı yapılmasın."

TOPTAN: DÜŞÜNECEĞİM Sezer, TBMM Başkanı Köksal Toptan’la da görüştü. Sezer, Toptan’ın "Önemli, bir girişim, doğru bir duruş. Ama ne yapabilirim bilemiyorum, düşüneceğim" dediğini açıkladı.

Nafile turlar

BAŞBAKAN Erdoğan, DSP Lideri Zeki Sezer’i Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Basına kapalı görüşme öncesinde görüntü almasına izin verildi. Görüşmede, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit de hazır bulundu. Sezer, türban sürecinin durdurulmasını istedi, ancak olumsuz yanıt aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!