Dağlıca sanığı 8 ere tahliye

Güncelleme Tarihi:

Dağlıca sanığı 8 ere tahliye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2008 02:00

Dağlıca’da PKK’lılarca kaçırılıp daha sonra serbest bırakılan 8 er, dün tahliye edildi. Hákim Yarbay Savrul, tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınıp tutukluluktan beklenen amaç da yerine getirildiği için sanıkların tahliyesine karar verildiğini açıkladı.

HAKKÁRİ’nin Yüksekova İlçesi’nin Irak sınırındaki Dağlıca Piyade Taburu’na PKK’lı teröristlerin 21 Ekim’de düzenlediği saldırı sırasında kaçırılıp daha sonra serbest bırakılan 8 asker dün sürpriz şekilde tahliye edildi. Askeri Mahkeme, davanın bir numaralı sanığı Ramazan Yüce’yi tahliye ederken, terhisine de karar verdi. Saldırıda 12 asker şehit olmuş, 13’ü de yaralanmıştı.

6 SAAT 15 DAKİKA Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkeme’deki ’Dağlıca Davası’nın bugünkü duruşması 6 saat 15 dakika sürdü. Mahkeme tutuklu 8 askerle birlikte görev yapan 5 tanığın ifadesine başvurup avukatların savunmalarını aldı. Erlerin sorguları iki kamerayla kayda alındı. İfadelerin görüntülü kayıtları CD olarak dosyaya konulacak. Van Askeri Mahkemesi, bu kameraları Şemdinli davasında da kullanacak. Savunmalardan sonra Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri, sanık er Ramazan Yüce dışında 7 sanığın tahliyesi yönünde görüş bildirdi. Askeri Hákim Yarbay Yücel Savrul, sanık er Yüce’nin askerlik süresinin dolduğu ve ’geçici terhis’ belgesinin mahkemeye gönderildiğini de tutanağa geçti. Sanık askerlere saat 12.25’te salçalı köfte, çorba ve mandalinadan oluşan öğle yemeği ikram edildi. Tam bu sırada Hakim Savrul, sanıklardan ayrı dinlediği tanık ifadelerini tamamladı. Savrul, sanık askerlerin içeri alınmasını istedi. Askerlerin yemek yediğini öğrenen Hakim Savrul, duruşmaya 10 dakika ara verdi.

90 GÜN TUTUKLU KALDILAR Aradan sonra Hákim Yarbay Yücel Savrul, tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınıp tutukluluktan beklenen amaç da yerine getirildiği için tüm sanıkların ayrı ayrı tahliyelerine karar verildiğini açıkladı. 90 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen sanık askerlerin adları şöyle: Er Ramazan Yüce, Uzman Çavuş Halis Çağan, Erler Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanağlu, Fatih Atakul, Mehmet Şenkul.

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE Duruşmayı, ’kısmi kapalılık’ kararı nedeniyle izleyemeyen ve Merkez Komutanlığı’ndaki küçük askeri gazinoda bekleyen 8 askerin yakınları tahliye haberini sevinçle karşıladılar. Askerlerin yakınları askeri mahkeme çıkışı, "Ne mutlu Türk’üm diyene. Yaşasın Türk ordusu" diye bağırdılar.

TERHİSLERİNE AZ KALDI Er Ramazan Yüce terhis edilirken, diğer askerler ise Askeri Cezaevi’nde bekletilen askerler henüz yakınlarıyla görüştürülmediler. Askerlerin önce Van Merkez Komutanlığı’na, ardından da Elazığ Toplama Merkezi’ne gönderileceği bildirildi. Mehmet Şenkul’un avukatı Zahir Soğanda, askerlerden Özhan Şabanoğlu’nun terhisine 12 gün, müvekkili Şenkul’un ise 14 gün kaldığını bildirdi. Soğanda, ailelerinin bugün çocuklarıyla görüştürüleceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!