Hem izin hem inceleme

Güncelleme Tarihi:

Hem izin hem inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı, açık lise sınavlarına türbanla girmeleri için izin verdiği öğrencilerle ilgili inceleme başlattı. Önceki gün yapılan açık lise sınavında, Ankara, İzmir, Erzurum, Edirne ve Konya’da çok sayıda öğrenci salonlara türbanla girmek için ısrar etti.

Türbanla sınava girmek isteyen öğrencilere, öğretmenler engel oldular. Ancak bir süre sonra Milli Eğitim’den gelen talimat üzerine öğrenciler, "Tutanak tutularak" sınava girdiler. MEB yetkilileri, sınava giren diğer öğrencileri düşünerek, huzuru bozmamak, tartışmaların büyümesini önlemek için türbanla sınava girilmesine izin verildiğini bildirdiler. Yetkililer, bu durumu tespit amacıyla türbanla sınava girenler hakkında tutanak tutulması talimatını verdiklerini bildirdiler. Bu tutanakların, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderileceğini kaydeden bakanlık yetkilileri, yapılacak inceleme sonrasında bu konuda soruşturma açılıp açılmayacağına karar verileceğini söylediler. Yetkililer, soruşturma açılması halinde söz konusu öğrencilerin sınavlarının iptal edilmesinin sözkonusu olabileceğini bildirdiler.

DANIŞTAY’IN KARARI Ancak Danıştay 8. Dairesi, Mayıs 2007’de gerekçesini de açıkladığı kararında, Açık Öğretim Lisesi sınavlarına girecek öğrencilerin başının açık olması zorunluluğu bulunduğunu ortaya koymuştu. Gerekçede, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmeliğin, lise ve dengi okullardaki kız ve erkek öğrencilerin kılık-kıyafetini düzenleyen 12. maddesinde kız öğrenciler için "başı açık" olma koşulunun yer aldığı vurgulandı. Gerekçede, sınavlarda Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi hükümlerinin uygulanacağı, ancak, sınavlarda uyulması zorunlu kurallara
/images/100/0x0/55eab0bcf018fbb8f8907f50
uyulmaması halinde hangi yaptırımların uygulanacağının bir başlık altında ayrıca düzenlenmediği de kaydedildi.

Yine girdiler

ERZURUM’
da önceki sabah türbanlı olarak sınava alınmayan, ancak öğleden sonraki sınavlara alınan Açıköğretim Lisesi öğrencileri, dün sınavlara yine türbanlı olarak girdi. Bazı öğrenciler ise yaşanan bu kargaşa karşısında sınavlara peruk takarak girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!