Toplumsal barış zedelenir

Güncelleme Tarihi:

Toplumsal barış zedelenir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 00:00

Yargıtay’ın ardından dün Danıştay’dan da türban için çok sert bir bildiri geldi. Danıştay dinsel kaynaklı düzenleme ve girişimlerin Anayasa’daki laiklik ilkesi karşısında demokratik bir hak olmadığını vurguladı. Türban serbestisinin toplumsal barışı zedeleyeceği uyarısında bulunuldu.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın ardından dün de Danıştay’dan türban açıklaması geldi. Danıştay, türbanın serbest bırakılmasının, toplumsal barışı zedeleyeceği, konunun eğitim kurumları ile sınırlı kalmayacağı uyarısında bulundu. Danıştay Başkanlar Kurulu dün toplandı ve ardından internet sitesinden de duyurulan açıklamada, şöyle denildi:

ZORUNLU AÇIKLAMA Son günlerde yazılı ve görsel basında, Anayasa’da yapılacak yeni düzenlemeler tartışılırken, yüksek öğretim kurumlarında türban yasağının kaldırılmasına yönelik girişimler ve ortaya atılan görüşler karşısında, Anayasal bir kurum ve yüksek yargı organı olmanın sorumluluğu ile bu açıklamanın kamuoyuna yapılması zorunlu görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu 4 nitelik, Cumhuriyetin değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek anayasal temel hükümleridir.

YARGI KARARLARI Hukukun evrensel ilke ve kurallarını yaşama geçirmeyi amaç edinen devletler, kişi hak ve özgürlükleri konusunda yargısal denetim yapan ulusal ve uluslararası yargı organlarının kararlarını gözardı etmemeli, bu kararları bertaraf edici anayasal ve yasal düzenleme yapmaktan kaçınmalıdır.

DEMOKRATİK HAK DEĞİL Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, Anayasanın başlangıç kısmı ile 2., 10. ve 24. maddeleri kapsamında inceleme ve değerlendirme yaparak, kararlarında; laikliğin, Cumhuriyetin özü ve ulusal yaşamın temeli olduğu gerçeğinden hareketle dinsel kaynaklı düzenleme ve girişimlerin Anayasa’daki laiklik ilkesi ve laik eğitim kuralları karşısında demokratik bir hak olduğu iddiasının savunulamayacağını vurgulamışlardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) göre üniversitelerin dini simgeleri yasaklama hakkı bulunduğunu belirtmiş ve bu konudaki yasağın AİHS’ye aykırı olmadığı sonucuna varmıştır.

HÜKÜMET UYMAK ZORUNDA Hukuk devletinin şartlarından en önemlisi olan kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Anayasamızda, yasama ile yürütme organları ve idarenin, yargı kararlarına uymak zorunda olduğu ve bunları ortadan kaldırıcı düzenleme yapamayacakları açıkça belirlenmiştir. Bu nedenle, yeni düzenlemeler yapılırken Anayasamızın temel ve değişmez ilkelerine ve yargı kararlarına uygun davranılmaması, bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin kazanımlarına aykırı olacağı gibi, söz konusu girişimlerin eğitim kurumları ile sınırlı kalmayacağı ve sonuçta toplumsal barışı da zedeleyeceği kaygı ile izlenmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!