Şiran davası Askeri Mahkeme'de görülecek

Güncelleme Tarihi:

Şiran davası Askeri Mahkemede görülecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 15:33

GÜMÜŞHANE’nin Şiran İlçesi kırsalında jandarmanın, terörist sandığı köylülere ateş açması sonucu 2 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı olayla ilgili olarak Üsteğmen Bülent Kılıç’ın 30 yıl hapise mahkum edildiği dava, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü.

Haberin Devamı

Görevsizlik kararı veren mahkeme, davanın Trabzon 48'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Mahkemesi'nde görülmesine hükmetti.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma saat 10.20’de başladı ve yarım saatte sonuçlandı. Olayda hayatını kaybeden Kenan Çubukçu’nun eşi Leyla Çubukçu, kardeşi Sinan Çubukçu, ölen Olcayhan Bayrak’ın annesi Elmas ve babası Halis Bayrak, yaralanan Selahattin Çubukçu ve diğer yaralı İsmail Sarı’nın babası Ali Rıza Sarı duruşma salonuda hazır bulundu. Duruşmada söz alan mağdurların avukatı Muhsin Eren şunları söyledi:

“Sivil otoriteye bağlı ve iç güvenliğimizi sağlamakla sorumlu silahlı kolluk kuvveti olan jandarmanın, sivil vatandaşlara karşı yapmış olduğu bir işlevdir. Bu davanın görülme yeri Gümüşane Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Olay günü Gümüşhane’nin Şiran İlçesi Elmaçukuru Köyü’nde 4 genç jandarma tarafından yaylım ateşine tutulmuştur. Bu masum köylüler milletine vatanına bağlıdır. Mahkemenin daha önceki kararında direnmesini ve üsteğmen Bülent Kılıç’ın tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Tutuklu Üsteğmen Bülent Kılıç’ın Avukatı Erol Gür ise “Görevsizlik konusunda mahkemenizin direnme hakkı yoktur. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi’nin vermiş olduğu karara uyulmasını talep ediyoruz. Davanın Trabzon Askeri Mahkemesi’nde görülmesini ve tutuklu olan müvekkilim Bülent Kılıç’ın tahliyesini talep ediyorum” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, görevsizlik kararı aldı ve davanın Trabzon Askeri Mahkemesi’nde görülmesini, sanık Üsteğmen Bülent Kılıç’ın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.

MAĞDUR AVUKATINDAN KARARA ELEŞTİRİ

Mahkeme sonrası görüş belirten mağdur avukatı Muhsin Eren, davanın askeri mahkemede görülmesi kararını eleştirdi. Avukat Eren, şöyle konuştu:

“Bu, sivil vatandaşlara karşı, jandarmanın mülki görevlerini ifası sırasında işlenmiş bir suçtan dolayı, sivil vatandaşlar açısından adil yargılama hakkına indirilmiş bir darbedir. Böyle nitelendiriyoruz. Adil yargılanma hakkı ve usul kuralları, sivil vatandaşlar aleyhine işlenen suçlarda jandarmanın mülki görevleri sırasında işlediği suçlarda adli yargıyı görevli saymaktadır. Uyuşmazlık mahkemesinin kararları da bu doğrultudadır. Bu nedenle biz karara katılmıyoruz. Yine temyiz hakkımızı kullanacağız.”

Haberin Devamı

MAĞDUR YAKINLARI TEPKİLİ

Mahkeminin kararı mağdur yakınlarının da tepkisini çekti. Olaydan yaralı kurtulan İsmail Sarı’nın babası emekli öğretmen Ali Rıza Sarı, mahkemenin kararını yersiz bulduğunu belirterek, “Mahkemenin kararını doğru bulmuyoruz. Biz olayda mağdur olmuşuz. Hiç beklemediğimiz bir anda, hiç beklemediğimiz bir zamanda çocuklarımız vuruldu. Deliller jandarma tarafından toplanmış ve mahkemeye getirilmiş. Şimdi dava askeri mahkemeye devrediliyor. Bundan dolayı sıkıntılıyız” diye konuştu.

DAVA KONUSU OLAY

Olay 17 Eylül 2004 tarihinde, Gümüşhane’nin Şiran İlçesi'ne bağlı Elmaçukuru Köyü kırsalında yaşandı. Jandarma Özel Harekat timlerinin, Elmaçukuru Köyü'nde terörist sanarak ateş açmaları sonucu Kenan Çubukçu (34) ile Olcayhan Bayrak (17) yaşamlarını yitirirken, İsmail Sarı (19) ile Selahattin Çubukçu ağır yaralanmıştı. Tim komutanı Üsteğmen Bülent Kılıç, Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 30 yıl ağır hapis cezasına çarptırılırken, 7 askerin beraatine karar verilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!