’Simgeye yasak olmaz türban işi çözülecek’

Güncelleme Tarihi:

’Simgeye yasak olmaz türban işi çözülecek’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 00:00

İspanya’da bulunan Başbakan Erdoğan, Avrupalı gazetecilerin türbanla ilgili sorularını da yanıtladı. Türkiye’de türbana ’siyasi simge olarak kullanıldığı’ gerekçesiyle karşı çıkıldığını söyleyen Erdoğan,"Velev ki, siyasi simge olarak takıyor. Bunu suç kabul edebilir misiniz? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? Bunu en yakın zamanda çözeceğiz" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, başörtüsünü yeni anayasada çözmeyi arzu ettiklerini belirterek, "Öyle çözelim ki bu herhangi bir gerginliğe de zemin hazırlamasın. Onun için bunun zeminini de geniş tutuyoruz" dedi. Erdoğan, dün düzenlenen basın toplantısında "Türkiye’de ilerici bir İslam devleti olamaz mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

BATI BİZİ ANLAMIYOR

"Bu soru, batının ne yazık ki bizi anlamadığını gösteriyor. Her şeyden önce İslamcı ifadesini anlamak mümkün değil. Biz din kökenli bir parti değiliz. Benim partimin içerisinde başörtülüler varsa diğer siyasi partilerde de başörtülü insanlar var." Başbakan Erdoğan, üniversitelerdeki türban yasağı konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Türkiye’de başını örtenlere, "Başörtüsünü siyasi simge olarak kullanıyorsun" şeklinde baskılar yapıldığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? Simgelere, sembollere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? Buradaki dert başka aslında. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Bunu maalesef takdirde zorlanıyoruz. Ama halkının yüzde 99’u Müslüman bir ülkede bunlar yaşanıyor. Bunu en yakın zamanda çözeceğiz. Kanunda zaten çözülmüştü. Anayasa Mahkemesi’nin bir yorumuyla bu iş engellenmişti. Şu anda Anayasa içerisinde çözümü arzumuzdur, öyle çözelim ki, herhangi bir gerginliğe de zemin hazırlamasın. Onun için bunun zeminini de geniş tutuyoruz. Demokrasilerde çare tükenmez diyoruz."

Erdoğan, Avrupa’da en çok merak edilen konulardan birisi olan TCK’nın 301. maddesiyle ilgili de "Kısa sürede TBMM’ye getirmek suretiyle bu konuda kararımızı vereceğiz. Ortak bir metinle 301’i çözmüş olacağız" dedi.

AB’YE GÜVEN KAYBOLDU

Türk-İspanyol İş Konseyi toplantısının kapanışında konuşan Erdoğan, AB konusunda şöyle konuştu:

"Ne yazık ki bazı üye ülkeler üyelik hedefimizi sulandırma gayretleri içerisine giriyorlar. Halkımız da AB’ye olan güvenini kaybediyor. Ancak kelime oyunlarının bizi hedeflerimizden saptırması söz konusu olmadığı gibi tam üyelik dışında herhangi bir alternatifi kabul etmemiz mümkün değil." İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Erdoğan ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "İspanya, Türkiye’nin AB’ye girişine tam destek vermiştir vermeye de devam edecektir" dedi.

Tercüman değil bakanım


BaŞbakan Erdoğan, Kral Juan Carlos tarafından kabul edildi. Kral ile Erdoğan’ın konuşmalarına yardımcı olmak için araya giren Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı Carlos, tercüman zannetti. Babacan, "Ben tercüman değil, Dışişleri Bakanıyım" dedi. Erdoğan, İspanya Başbakanı Zapatero ile de Başbakanlık Konutu’nda bir araya geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!