Cumhuriyet’in başkentine kompleksleri var

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet’in başkentine kompleksleri var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2008 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Başbakan Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasıyla ilgili kararına, "Bu hükümet Ankara’nın kimliğine karşı. Cumhuriyetin başkenti olan Ankara’nın içini boşaltmaya çalışıyor. Başbakan’da da, partisinin anlayışında da Ankara kompleksi var" sözleriyle tepki gösterdi.

Deniz Baykal, yayınladığı yazılı açıklamada, "Ankara kompleksinin arkasında Cumhuriyet kompleksi, Cumhuriyet kompleksinin altında, ise Atatürk kompleksi var. Başbakanın sözleri, dayatmacı açıklaması bu kompleksin dışa vurumudur" değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ı kararından vazgeçmeye çağıran Baykal, "Bir ülkede ulusal egemenliğin sembollerinden biri başkenttir. Merkez bankalarının başkentte olması bu açıdan önemli bir simgedir ve bu, ülke kurucularıyla, Merkez Bankası yöneticilerinin felsefesini yansıtır" dedi. CHP lideri Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

KARAR YANLIŞ "Merkez Bankası’nın taşınmasıyla ilgili karşı çıkışları önemsemeyen, bu konuda tartışmayı bile içine sindiremeyen Başbakan, Merkez Bankası’nın taşınması konusunda söylediği sözlerle demokrasi kültüründen yoksunluğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Hangi gerekçeyle olursa olsun, AKP iktidarının Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıma kararı yanlıştır ve Cumhuriyetin Başkenti ile Cumhuriyetin Kurucusuna duyulan kompleksi yansıtmaktadır. Başbakan Erdoğan’a, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı, hükümetinin de Türkiye Cumhuriyeti’nin Hükümeti olduğunu hatırlatıyor ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!