8 yıllık eğitim dinciliğe karşı

Güncelleme Tarihi:

8 yıllık eğitim dinciliğe karşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Washington Post Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda, ‘‘Geçen hükümet Türkiye'ye büyük zarar verdi'' dedi.

Washington Post Gazetesi sahip ve yazarlarından Lally Weymouth'un sorduğu 21 soruya net cevaplar veren Yılmaz, kesintisiz eğitimin köktendincileri hedef aldığını vurguladı ve Refah Partisi'nin de ‘‘tüm köktendinci örgütlerle'' ilişkisinin bulunduğunu kaydetti.

Başbakan demecinde, laiklik konusunda çok duyarlı olan yeni hükümetin kurulmasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin rahatladığını da ifade etti.

‘‘İslami köktendincilerin liderliğindeki bir önceki hükümetin ülkeye zarar verdiğine inanıyor musunuz?'' sorusuna, ‘‘çok fazla'' yanıtını veren Yılmaz, ‘‘Refahyol döneminde ülke içinde çatışmalar yaşandı. Ordu ve üniversiteler hükümete karşı çıktı. Türkiye'nin terörizm, işsizlik ve enflasyon gibi gerçek sorunları unutuldu. Türk halkı geleceğe yönelik kötümser bir bakış içine girmişti. Ama bizim hükümetimiz ile bu değişti ve herşey normale dönüyor. Ordu da rahatladı'' dedi.

RP'nin binlerce militanını devletin kilit noktalarına yerleştirdiğini söyleyen Yılmaz, ‘‘üç haftada üst düzeyde gerekli değişiklikleri yaptık'' dedi. Weymouth, ‘‘Refah kapatılırsa başka bir isim altında geri gelme tehlikesi yok mu?'' diye sorunca Yılmaz ‘‘Ben siyasi partilerin kapatılmasından yana değilim. Yeni parti de yasaya uymak zorunda, aksi halde o da kapatılmalıdır.'' dedi.

Yılmaz'ın, Washington Post Gazetesi'nin ‘‘Outlook'' (Görünüş) ekinde bir karikatürü ile birlikte yayınlanan açıklamalarından bazıları şöyle:

Türkiye' yeni bir Cezayir olmaz. Türkiye'de laikliğin temeli çok sağlamdır ve sadece Silahlı Kuvvetler'in güvencesi altında değildir. Refah son seçimde oyların sadece yüzde 21'ini aldı, bu oyların çoğu fundementalist oylar değil, tepki oylarıydı.

Refah'ın tüm radikal dinci örgütlerle ilişkisi var.

Silahlı Kuvvetler Güneydoğu'da terörizmle mücadelede elinden gelen her şeyi yaptı. Şimdi sıra ve görev bizde. Ekonomik, kültürel ve sosyal önlemleri almak durumundayız.

Kıbrıs'a adil çözüm getirmek amacıyla ABD ve Özel Temsilci Richard Holbrooke ile işbirliği yapacağız. Bu çözümün parametreleri, çok iyi bilinen ‘‘İki toplumlu, iki bölgeli çözümdür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!