8 yılda anlaştılar

Güncelleme Tarihi:

8 yılda anlaştılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili ANAP, DSP ve DTP temsilcilerinin son şeklini verdiği yasa tasarısı konusunda görüş birliğine varıldı. Sekizinci sınıfta mesleki yönlendirmeyi öngören tasarı, 3 parti grubunda görüşüldükten sonra, Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanıp TBMM'ye sevkedilecek.

Bakanlar Kurulu, hükümetin ‘yumuşak karnı’ olarak kabul edilen 8 yıllık kesintisiz temel eğitime vize verdi. Kesintisiz eğitimle ilgili ANAP, DSP ve DTP temsilcilerinin son şeklini verdiği yasa tasarısı konusunda Bakanlar Kurulu'nda görüş birliğine varıldı. Sekizinci sınıfta mesleki yönlendirmeyi öngören tasarı üzerinde dünkü Bakanlar Kurulu'nda görüş birliği sağlandı. Tasarı, koalisyonu oluşturan 3 parti grubunda görüşüldükten sonra, Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanıp TBMM'ye sevkedilecek. Bakanlar Kurulu'nun dün ele aldığı kesintisiz eğitim yasa tasarısını Hürriyet ele geçirdi. Eğitimde ‘‘ortaokul’’ kavramını yürürlükten kaldıracak tasarıyla, yalnız anadolu ve imam hatip liselerinin bünyesinde bulunan orta kısımlar da bu yıldan başlayarak kademeli kapatılacak. Toplantıdan önce tasarının teknik rötuşları yetişmediği için Bakanlar Kurulu'nda ele alınmayacağı haberleri yayıldı. Ancak gecikmeli olarak toplanan Bakanlar Kurulu'nda, DSP'li Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, DTP'li Devlet Bakanı Refaiddin Şahin ile ANAP'lı eski Milli Eğitim Bakanı, Bolu Milletvekili Avni Akyol'un hazırladığı tasarı hakkında bilgi verildi.

Bunun öncesinde de Başbakan ve Yardımcıları biraraya gelerek tasarı üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Ortaklar arasında pürüz yaratan ‘‘yönlendirme’’ konusunun, ‘‘program aşaması’’nda çözümlenmesini öngören Hükümet, Milli Eğitim Temel Yasası'nda yer alan ‘‘yöneltme’’ kavramını tasarıya yeniden koydu. Buna göre, 8 yıllık kesintisiz ilköğretimin, öğrencinin kendi ilgi, istidat ve kabiliyetini tanıma ve ortaya çıkarmasını sağlamak üzere düzenlenmesi için 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası'na atıfta bulunulacak. ‘‘İlköğretimin 8. sınıfı’’ diye planlanan yönlendirmenin hangi sınıfta nasıl yapılacağı ise yasaya girmeyecek. Tasarıda atıf yapılan Temel Yasa'nın, ‘‘Yöneltme’’ başlığını taşıyan 6. maddesi, ‘‘Fertler, eğitimleri süresince, ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler.

Milli Eğitim sistemi, her bakımdan, bu yöneltmeyi gerçekleştirilecek biçimde düzenlenir. Yöneltmede ve başarının ölçülmesinde rehberlik hizmetlerinden ve objektif ölçme ve değerlendirme metotlarından yararlanılır’’ hükmünü içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!