8 ay sonra özgür

Güncelleme Tarihi:

8 ay sonra özgür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 00:00

KCK soruşturması kapsamında açılan205 sanıklı davada, 1 Kasım 2011’den bu yana tutuklu bulunan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile 15 sanık dün 3’üncü Yargı Paketi’ndeki düzenleme kapsamında tahliye edildi. Ersanlı, Silivri Cezaevi'nden ayrıldı.

Haberin Devamı

İSTANBUL 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davasının dün görülen 8’inci duruşmasında, tahliye talepleri üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ramazan Saban, kuvvetli suç şüphesini gösterir delillerin bulunduğunu ve sanıklar hakkında adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını savundu. Mahkeme, tutuklu kaldıkları süre, mevcut delil durumu ve 3. Yargı Paketi hükümlerince suç vasfının değişme ihtimalini gözönüne alarak aralarında Prof. Büşra Ersanlı’nın da bulunduğu 16 sanığın tahliyesine karar verdi. PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 140’ı tutuklu 205 sanığın bulunduğu davada, Prof. Ersanlı 1 Kasım 2011’de tutuklanmıştı. Tahliye edilen diğer sanıklar şunlar: Kemal Karagöz, Kazım Şeker, Büşra Beste Önder, Canşah Çelik, Erdoğan Baysan, Medeni Demirkapu, Zekiye Ayık, Cüneyt Özil, Birgül Arvas, Suna Varsak, İbrahim Ethem Yıldız, Mehmet Sıddık Kumek, Uğur Taşdemir, Nizamettin Özmen ve Mustafa İpek. Davanın bir sonraki duruşması, 1-9 Ekim 2012’de.

Haberin Devamı

SİLİVRİ CEZAEVİ'NDEN BÖYLE ÇIKTI / FOTO GALERİ

BÜŞRA ERSANLI'NIN İLK SÖZLERİ / WEB TV

HIRSIZI BULUN DİLEKÇESİ

Mahkemede söz alan avukatlardan Kadir Tunç, “Şimdi cüppemi sırada bırakıp dışarıya çıkıyorum. Yargılama bir hukukçuya cüppe bıraktıracak duruma gelmişse, gerisini siz düşünün” dedikten sonra cüppesini bırakarak duruşma salonundan ayrıldı.  Yayıncı Ragıp Zarakolu da mahkemeye “Nobel Barış Ödülü Adayı sanık Ragıp Zarakolu” imzalı bir dilekçe sundu. Davanın ilk duruşmasının yapıldığı 2 Temmuz’da Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Björn Smith-Simonsen, Uluslararası PEN Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin’in arasında olduğu heyetle Silivri’ye geldikleri belirtilen dilekçede, bu kişilerin dizüstü bilgisayarları, dosyaları ve cep telefonlarının mahkemenin otoparkında  çalındığı anlatıldı. Zarakolu, olayın sorumlularının yargılanmasını istedi.

ERSANLI: NEFRET BİRİKMİŞ

Silivri Cezaevi’nden dün gece çıkan Ersanlı şunları söyledi: “9 aydır bekliyoruz. Çok uzun iddianame. Mantığını anlayamadığımız, bizlere çok fazla bir nefret biriktirmiş olan bir iddianameyle karşı karşıya kaldık. Onu çözümlemekte bayağı zorluk çektik. Arkadaşlarımızı geride bıraktığımız için üzgünüz.”         

Haberin Devamı

PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 140'ı tutuklu 205 sanık hakkında açılan davada tahliyesine karar verilen Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden çıktı. Duruşmalar nedeniyle tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Tutukevi'nden Silivri 8 No'lu Cezaevi'ne nakledilen Ersanlı'nın, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında aldığı tahliye kararının ardından çıkış işlemleri yaklaşık 6 saatte tamamlandı. 9 aydır tutuklu yargılanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi, 22.30 sıralarında Silivri Cezaevi'nden çıktı.

ARKADAŞLARIMIZI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN ÜZGÜNÜZ

Haberin Devamı

Ersanlı'yı çıkışında, yakınları karşılandı. Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Ersanlı; "9 aydır bekliyoruz bu davayı. Bildiğiniz gibi çok uzun bir iddianame. Mantığını anlayamadığımız, bizlere karşı çok fazla bir nefret biriktirmiş olan bir iddianameyle karşı karşıya kaldık. Onu çözümlemekte bayağı zorluk çektik. Bildiğiniz gibi bu davadan yargılanan insanların büyük bir çoğunluğu BDP'li. Arkadaşlarımızı geride bıraktığımız için üzgünüz. Tabii ki kendimiz tahliye olduğumuz için sevindik ancak arkadaşlarımız geride kaldı. Hepimizin durumu beş aşağı beş yukarı aynı." dedi.

KÜRTÇE SAVUNMA KRİZİ

"Mahkemede Kürtçe savunma krizi yaşanıyor. Neler söyleyeceksiniz?" şekilindeki soruya karşılık da Ersanlı, "Ana dilde eğitim de, ana dilde savunmada çok umut ediyorum ki yakın bir gelecekte Türkiye'de gerçekleşecek. Çünkü bu hem birey anlamında, hem kolektif anlamında en büyük güvenlik yolu. Ana dilde eğitim ve ana dilde rahatça kendini ifade etmek, o dili iyi öğrenmek, Türkiye'de en büyük güvenlik garantisi" dedi. Tahliye gerekçesinde, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı Kanuna da yer verildiği hatırlatılarak, bu konuda söyleyecekleri sorulan Ersanlı, bunların teknik detaylar olduğunu, bu konuda bir şey söylemek istemediğini kaydetti. Ersanlı, daha sonra yakınlarıyla birlikte yerleşkeden ayrıldırken, diğer tahliye edilenleri bekleyenlerin yakınları alkışlarla Büşra Ersanlı'yı uğurladı.

     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!