YÖK’te 11’e 10 dönemi

Güncelleme Tarihi:

YÖK’te 11’e 10 dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 00:00

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Gül’ün atayacağı 3 üyeyle birlikte YÖK’te türban serbestliğini savunan isim sayısı 11’e çıkacak. Üniversitelerarası Kurul ve Sezer’in atadığı üye sayısı ise 10’da kalacak.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün, atayacağı yeni üyelerle YÖK’te, türban serbestisini savunan üyeler çoğunluğa ulaşacak. Prof. Dr. Ergin Nami Nomer ve Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin YÖK üyeliği 16 Ocak’ta bitiyor. Gül, bu iki ismin ve Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan YÖK Başkanlığı’na atandıktan sonra YÖK üyeliğinden istifa eden Prof. Dr. Aybar Ertepınar’ın yerine 3 yeni üye atayacak.

Böylece, Genel Kurul’da dengeler 11’e 10 olarak değişecek. YÖK’ün yeni başkanının dışında, ocak ayı ortasında yapılması beklenen atamalarla toplam 10 üye Cumhurbaşkanı Gül ve AKP hükümeti döneminde atanmış olacak. Rektörler ve Rektör yardımcılarından oluşan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve 10. Cumhurbaşkanı Sezer döneminde atanan üye sayısı 10’da kalacak. Hükümet kontenjanından atanan üyelerin yanısıra, Sezer döneminde atanan üyelerin kuruldan ayrılmasıyla hükümetin hedefleri arasında yer alan ÖSS’nin yeniden düzenlenmesi de kolaylıkla gerçekleştirilebilecek.

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında, ocak ayının son haftasında toplanacak. Bu toplantıya 3 yeni üye de katılacak. Genel Kurul’un alacağı ilk önemli karar, bu tarihe kadar izne ayrılan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme’nin durumu ile ilgili olacak.

EŞME’NİN YERİNE SEÇİM YAPILACAK Yetkilerini kullanmaması istendiği için izni ayrılan Eşme’nin görevi bu ay içinde bırakacağı tahmin ediliyor. Eşme’nin ve Ertepınar’ın boşalttığı başkanvekilliklerinden birine, YÖK üyesi olarak atanması durumunda, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in getirilmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!