O kalleşi ’cep’ sinyali ele verdi

Güncelleme Tarihi:

O kalleşi ’cep’ sinyali ele verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2008 00:00

Yeni yılın üçüncü günü, Diyarbakır’da bir araca yerleştirilmiş bombayı patlatan alçaklar, bir hafta geçmeden yakalandılar. Beşi öğrenci altı kişinin can verdiği, 67 kişinin yaralandığı kalleş saldırıyı düzenleyen Erdal Polat’ın kimliği ve yeri, cep telefonundan gelen sinyalle belirlendi. Düzenlenen baskınla bombacı hainle birlikte yardım eden 6 terörist de ele geçti.



DİYARBAKIR’
da, bomba yüklü otomobili infilak ettirerek 5’i öğrenci 6 kişinin ölümü, 67 kişinin de yaralanmasına neden olan PKK’lı bombacı ile eylemde yardımcı olan 6 kişi yakalandı. PKK’lı bombacının bulunduğu yeri cep telefonundan gelen sinyalle belirleyen polis dün sabaha karşı yıldırım operasyon düzenledi. Gözaltına alınan bombacı Erdal Polat’ın aracın sahibi Z.K.’nın kendisini teşhis etmesi üzerine itiraflarda bulundu. Erdal Polat’ın Kuzey Irak’taki PKK kamplarında bomba eğitimi aldığı belirlendi. Başbakan Erdoğan da, partisinin grup toplantısında, yakalanan zanlının aracın sahibi olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Yakalandı. Fail diyemem, böyle bir yetkim yok. Ama aracın sahibi olduğunu, aracı satan da kabullendi" dedi.

KENTTEN ÇIKAMADILAR Perşembe günkü patlamadan hemen sonra kentin giriş ve çıkışlarını tutan güvenlik güçleri, teröristlerin kent dışına çıkmasını önledi. Bombanın konulduğu Lada otomobili satan Z.K. ve satışa aracılık edenlerin de bulunduğu 4 kişinin ifadelerini değerlendiren polis, Z.K.’nın aracı sattığı kişiyi araştırdı. Saldırganın sahte kimlik kullandığı belirlenince Z.K.’nın cep telefonu trafiği izlemeye alınarak arayan tüm kişilerin kimlikleri ve telefon numaraları tespit edildi. Polis isimleri tek tek araştırırken Z.K.’nın telefonunu arayanlardan biri olan Erdal Polat’ın poliste terör örgütünden kaydının bulunduğu tespit edildi. Erdal Polat’ın 2002 yılında terör örgütünün propagandasını yapmak suçlamasıyla 5 ay cezaevinde kaldığı ve çıktıktan sonra Kuzey Irak’a gittiği belirlendi. HADEP gençlik kolları üyesi de olan Erdal Polat’ın geçen yıl aralık ayının ilk günlerinde yine illegal yollardan Türkiye’ye döndüğü anlaşıldı. Emniyet Müdürlüğü’nde oluşturulan özel ekipler, teknik takip ve istihbarat bilgileri sonucunda bombacının saklandığı yeri buldu ve dün 02.30’da operasyonu başlattı.

EVDE PATLAYICI Bombacı ile yanındaki teröristlerin kaldığı Diyarbakır kent merkezinin Kayapınar beldesindeki evin çevresini kuşatan ekipler dışında, çevreye de keskin nişancılar yerleştirildi. Eve baskın düzenleyen timler, terörist Erdal Polat ile eylemde görev alan 6 kişiyi gözaltına aldı. Evde kilolarca amonyum nitrat, A4 ve C4 plastik patlayıcılar ve bomba yapımında kullanılan diğer malzemeyle düzenekler ele geçirildi. Terörle Mücadele Şubesi’ne getirilen 7 kişi, otomobili satan Z.K. ile yüzleştirildi. Z.K. otomobili sattığı kişiyi teşhis etti. Böylece, kanlı eylemde 1994 model Lada marka otomobile yerleştirdiği bombayı infilak ettirerek 6 kişinin ölümüne, 67 kişinin de yaralanmasına yol açan kişinin, Diyarbakır’ın Kulp İlçesi nüfusuna kayıtlı 23 yaşındaki Erdal Polat olduğu belirlendi.

BOMBA EĞİTİMİ ALMIŞ Polat, sorgusunda cezaevinden çıktıktan sonra Irak’taki PKK kamplarına giderek bomba eğitimi gördüğünü, eylem için örgüt tarafından Diyarbakır’a gönderildiğini söyledi. Bombacı otomobile bombayı nasıl yerleştirdiğini, nasıl getirip dershanenin önüne park ettiğini, cep telefonu düzeneğiyle nasıl infilak ettirdiğini kroki üzerinde detaylarıyla anlattı.

Asıl hedef pilotlardı

PKK’lı bombacı Erdal Polat "Asıl hedefimiz, sınır ötesi operasyona katılan pilotlardı. Devegeçidi’ndeki 16. Mekanize Tugay ile Pirinçlik Havaalanı yan yanadır. Bu askeri birliklerin servisleri de peşpeşe şehirdeki lojmanlara gelirdi. Bu saatte gelen servisler Pirinçlik’teki askeri personeli taşırdı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!