Mazbut statü laikliğe aykırı

Güncelleme Tarihi:

Mazbut statü laikliğe aykırı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2008 00:00

İstanbul Rum Patriği 1. Bartholomeos, Başbakanlığa gönderdiği bir mektupla, cemaat vakıflarının "mazbut statüye alınma" uygulamasından vazgeçilmesini istedi.

Bartholomeos, mazbut statüye alma uygulaması ile Ortodoks inancına bağlı ibadethanelerin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmelerinin ve temsil edilmelerinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik yapısı ve Anayasası, Lozan Anlaşması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi teminatı altındaki din ve inanç özgürlüğü ile bağdaşmadığını savundu. Mektupta, Vakıflar Yasa Taslağı’nın mevcut halinin, cemaat vakıflarının neredeyse hiçbir sorununu çözmediğini dile getiren Bartholomeos, en büyük hayal kırıklıklarının ise mazbut vakıflar konusuna getirilen düzenleme olduğunu bildirdi. Bartholomeos, kasım ayında gönderdiği mektubunda şu görüşlere yer verdi:

GÖSTERMELİK "Cemaat Vakıflarımızın taşınmaz mal edinmeleri ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunmaları ile ilgili Uyum Yasaları ve uygulamalar yetersizdir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün cemaat vakıflarını ’mazbut statüye alma’ uygulamasına son verilmedikçe ve bu konuda yapılan haksızlıklar düzeltilmedikçe hiçbir şey değişmeyecek ve devlet bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri almaya devam edecektir.

YETİMHANE Yine TBMM’de kabul edilerek bazı maddeleri veto edildiği için henüz yürürlüğe girmemiş bulunan 5555 sayılı Vakıflar Kanunu’nda, Sultan ikinci Abdülhamit fermanı ile Patrikhanemiz adına tescil edilmiş olmasına ve Cumhuriyet döneminde de tapu senedi verilmesine rağmen mülkiyeti ve tasarruf hakkı elimizden alınan Büyükada Yetimhanesi’nin iadesine ilişkin bir hüküm de yer almamaktadır. Yetimhane, Patrikhanemizin elinden alındığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk. Mazbut statüye alma uygulamasına bir an önce son verilmesini ve mazbut ilan edilen taşınmazların idari kararla iade edilmesini, cemaatimizin elinden haksız olarak alınmış olan taşınmazların ait oldukları vakıflara iadesi için gerekli önlemlerin alınmasını arz ve talep ediyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!