12 Eylül sonrası camileri araştırdı

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül sonrası camileri araştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 00:00

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 1981-88 arası camileşme oranları ve eğilimleri konusunda ciddi bir araştırmaya imza atmış. Araştırma gerekçesini, "1990’lı yıllarda çok tartışılacağını düşündüğüm bir konuda bilim adamlarına yardımcı olmak" olarak açıklayan Özcan, cami artışının, nüfus artışını geçtiği saptamasını yapmış.

YENİ YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, Türkiye’de cami sayılarını araştırman ilk kişi olduğu ortaya çıktı. İslami araştırmaları ile dikkat çeken Prof. Özcan, 1990 yılında İslami Araştırmalar dergisinde yayımlanan, ’Ülkemizde Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir İnceleme’ başlıklı makalesinde, araştırmanın amacını, "Laiklik, türban ve İslamın yükselişi konularının gündeme geldiği şu günlerde, cami sayıları ile ilgili bazı verileri tespit edip, 1990’lı yıllarda çok tartışılacağını düşündüğüm bu konuda çalışan bilim adamlarına yardımcı olmak" sözleriyle açıkladı. Prof. Özcan, 1986-1988 yılları arasında mevcut camileri baz alarak iller arası değişimleri inceledi, camileşme oranları ve eğilimlerini belirledi. Veri olarak, illerin yapısal özelliklerinin yanısıra, cami sayılarını etkilediği varsayılan 1983 ve 1987 genel milletvekili seçimlerinde sağ partilerin aldığı oy yüzdelerini de alan Prof. Özcan, camilerin dini eğitim veren eğitim kuruluşları ile bağlantısı olabileceği düşüncesiyle, ’imam hatipleşme’ oranlarını da kullandı.

DAĞILIM HOMOJEN DEĞİL

Prof. Özcan, araştırmasının sonuç bölümünde şu ifadelere yer verdi: "1981 askeri müdahalesinden 1988’e kadar geçen dönemde, il ve ilçe merkezleri için nüfus artışı cami artışından fazla, bucak ve köylerde ise cami artışı nüfus artışından fazla olmuştur. Türkiye genelinde, bu dönem cami artışları (yüzde 32), nüfustaki artışı (yüzde 20) geride bırakmıştır. Araştırmanın gösterdiği bir başka husus, Türkiye’de homojen bir cami dağılımının söz konusu olmadığıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!